neljapäev, 30. juuli 2015

Andrei Shapovalov „Vastavus“







Tuleb elada tänases päevas. Jah, Jumal tegutses minevikus ja Ta tegutseb tulevikus, aga täna on meile avatud uus lehekülg ning meil tuleb elada praegu ja täna. Me täname Elavat Jumalat, kes tegutses eile, aga Ta tegutseb ka täna.
On asju, mida on vaja adresseerida otse tänasel päeval Kristuse Ihus. Nii mõnedki Teist saavad täna oma elu jaoks vastuseid. Sulle saavad täna asjad selgemaks ja ka lihtsamaks. Peale seda teemat Sa tõenäoliselt teed õigemaid otsuseid ja valikuid. Sa võtad sisse koha selles, milleks Jumal on just Sind kutsunud.
Võib-olla aga aitab Sind tänane jutlus tulla välja piinadest ning vaevlemisest. Sa pöördud tagasi mõningate asjade juurde ning ei ürita enam enda peale võtta midagi, milleks Jumal pole Sind kutsunud.
Vahel, kui ma jutlustan inimestele, et astuge oma kutsumisse, tähendab see mõningate jaoks välja tulemist  mingitest asjadest, oma ehitatud kastikestest ning ära pöördumist teatud asjadest.
Vahel me oleme enda jaoks nii palju asju välja mõelnud, et selleks, et vabaks saada, tuleb meil teatud asjadest lihtsalt loobuda. Ja siis Sa ohkad rõõmust: „Ohh, ei olegi minu osa!“
Tänaseks teemaks on „vastavus“. Me hakkame rääkima ühest tasakaalust, millesse Jumal tahab Oma Kristuse Ihu viia.
Mind vaevas kaua aega üks küsimus. Nimelt: Miks on nii, et kui me üritame midagi kõigest jõust kinni hoida, kogu oma tahtmise ja pingutusega hoida, õnnistustega, rahaga, olgu need siis inimesed või situatsioonid või positsioonid, me ei ole võimelised neid hoidma kinni. Ja siis teine külg on, et ükskõik, mis Sa teed, on mingid asjad, mida Sa pole võimeline kaotama, neist Sa ilma ei jää.
Et mind vaevas see, et miks ühtedest asjadest ma jään ilma hoolimata oma pingutustest neid kinni hoida ning teistest asjadest, milleks ma ehk tahakski lahti saada, ma ei saa neist lahti.
Et on olemas suhted inimestega, millest me ilma ei jää. Ühe inimese suhtes ei tea mis tuleb ära teha, et hoida suhet, ja ei õnnestu. Ja mõne teise suhte puhul ma olen kõik teinud selleks, et suhe puruneks, ja see ei purune ikkagi. Pigem kasvab ja saab tugevamaks.
Ja mind häiris see tõsiselt. Ma küsisin Jumala käest, et miks see nii on. Ma armastan esitada küsimusi Jeesusele. Ma ei jookse inimeste järgi.
Ja siis hakkas Jumal mind juhtima läbi väga huvitava vaatlusprotsessi kaudu. Mulle väga meeldib vaadelda. Ja sellelt pinnalt hakkavadki tõusma sellised huvitavad ja unikaalsed teemad.

Nende asjade puhul toimib unikaalne printsiip. Situatsioonides, kus inimesed elustandardilt, positsioonidelt, suhtlemistasandilt on omavahel vastavuses, siis selle vastavuse tõttu on kõik läinud tasakaalu ning kõik jääb püsima.
Mitte miski siis, mida inimesed sellises olukorras teevad, nad pole võimelised neid asju kaotama. On inimesi, kellest Sa ilma ei jää, on asju, millest Sa ilma ei jää. Ja mõtled siis: „Ma olen tegelikult nii palju teinud, et see võiks ammu olla lagunenud ja kaotatud, aga see on ometi seal. Sa ei ole tahtnud seda lõhkuda, Sa oled üritanud seda ehitada ja Sa mõistad, et vigadest hoolimata see ei lagune. See on antud Sulle taevast ning see on seal.
Ja siis on seal hulk inimesi, kes on käinud Sinu elust lihtsalt läbi. Ja siis on need, kes Sinu elust mitte kunagi kuhugi ära ei lähe. Nad on alati Sinu kõrval, nad on alati olemas ja valmis aitama. Mõned neist on olnud Sinuga algusest peale. Ja siis Sa mõtled, et mida Sa oled selleks teinud, et neid hoida. Mõtled ja mõistad- mitte midagi pole teinud. Aga miks nad on siis siin? Ja siis ma hakkasin otsima vastust.
Ma märkasin, et nende puhul on olemas absoluutne vastavus.
Selles maailmas ei soovitata abielluda nendel inimestel, kellel on väga suur vanuse vahe- 10, 15, 20.aastat. Miks? Seal on väga suur mittevastavus nende vahel. Sulle võib tunduda, et mõnes väikses Sulle sobivas asjas on mingi vastavus, eriti kui oled noor, aga pisut hiljem, küpsedes jõuad Sa oma arengus sellesse paika, kus on Sul selle teise inimesega täielik tasakaalutus. Loomulikult on olemas erandeid, aga üldjuhul on see nii. Enamus inimeste puhul, keda mina olen nõustanud, on need inimesed jõudnud täieliku krahhi ja tasakaalutuse paika.
Võtame teise külje elust. Sinu elustiil ei vasta Sinu sissetulekutele. Need inimesed, kes on teinud läbi pankroti, need teavad. Pankrot viib Sind sellele tasemele, kus on Sinu elu tegelik vastavus. Sinult võetakse uhke mersedes ja Sa sõidad edaspidi väikese hundaiga. See tähendab, et see on Sinu tegelik vastavus praegusel elutasemel. Ja see hundai ei kao kuhugi. See on Sinu tasand.
Sa võid oma mõistuses olla vastavuses igasuguste väga suurejooneliste asjadega, aga Sinu tegelik elu näitab väga kiirelt kätte, milline on Sinu reaalne vastavus.
See, et Sa üritad millestki igal võimalusel kinni hoida, on juba tõestus sellest, et see pole Sinu oma. See, mis on tõesti Sinu oma, on alati Sinuga.
Sest tõeliselt Sinu oma on vastavuses Sinuga. Ja see puudutab praegu absoluutselt kõike siin elus.
Näiteks sõprussuhted inimestega. On väga raske endale ette kujutada, et üks alkohoolikust „prükkar“ suhtleks ühe kõrgelennulise teaduste akadeemikuga. Ma ei räägi praegu kellegi vastu, igal inimesel on omad probleemid, aga no on väga raske ette kujutada sisulist vestlust akadeemiku ja prükkari vahel. No neil ei ole mitte midagi ühist. Viin on läbi immutanud väga palju ajurakke, mis ei ole võimelised enam liigutama. Ja kui akadeemik siis midagi ütleb, siis ta pole võimeline sellega kuidagi toime tulema. Nüüd see mees, kelle Jumal on alkoholi küüsist vabastab, tema on võimeline küsima: „Millest Sa räägid? Mis sügavusi Sa nüüd püüad mulle edasi anda?“
Kõik see, mis jääb püsima meie elus, kõik, mis ei lahku meie elust, kõik, mis jätkab meie elus eksisteerimist, ongi meie elu vastavus. See ei tähenda, et me peale oma elustandarti alla laskma. 


Kõik see, mis on vastavuses meie elus, seda nimetataksegi õnnistatuks meie elus.
Needus ja häving tuleb Jumala laste elus siis, kui nad üritavad võtta tükki, millega nad pole vastavuses. Ellu siseneb tasakaalutus. Kaalu erinevus läheb nii suureks ning Sind hakatakse tirima ühele poole kaldu. Sa teed mingi sellise sammu, mis viib Sind täielikult tasakaalust välja. See on olukord, kus Sa jätad selle tõttu hooletusse oma naise ja lapsed ning see hakkab Sinult röövima moraalselt, füüsiliselt, hingeliselt ja vaimselt. Asjad on korraga täielikult tasakaalust väljas. Selle asja tõttu Sa ei saa näiteks oma lastele pühendada enam vajalikku tähelepanu ning Sa jääd oma lastest ilma. Ja see kõik on põhjustatud sellest, et Sa tõid oma ellu mingis asjas täieliku mitte vastavuse.
Näiteks Saalomonil oli väga palju ja tal oli selleks tarkus ja ta oli kõige sellega vastavuses. Saalomon ütles sellised targad sõnad minu tõlkeversioonis: „Parem pisike korter betoonmajas kui suur häärber, kus on täielik kaos.  Ühes kohas on täielik kokku varisemine, tülid, probleemid ja teises kohas on rahu ja heaolu.
Kui palju inimesi püüab kaasajal elada nii, et nende elu tegelikult ei ole vastavuses absoluutselt mitte millegagi, mis tasemel nad üritavad elada. Ja lihtsalt selleks, et näidata ühte pildikest edukast inimesest. Pilt edukast ärimehest, kelle taskutes on tegelikult suured augud, võlad igal pool, kõik, mis tal on, ei ole tegelikult päriselt tema oma, tegelikult kuulub kõik pangale.
Mul on Sinust tõsiselt kahju! Su elus ei ole vastavust. Sa ise põhjustad oma elus pidevalt tasakaalutust ning lõpuks tuleb krahh ja Sa kaotad isegi selle, mis oli Su elus vastavuses, sest Sa ei olnud võimeline sellele aega pühendama ning ei andnud selle jaoks oma elu.
Igas hävingus ja kokku varisemises on võimalik ära tunda mitte vastavust. Inimese ellu siseneb mingil põhjusel tasakaalutus ning lõpeb see kõik krahhiga, kokku varisemisega.

Kui Jumal andis Joosepile unenäo, siis Joosepi elu ei olnud sellega veel vastavuses, mida talle näidati.
On inimesi, kes karjuvad: „Aga mulle tuli prohveteering! Mul oli nägemus! Jumal on mulle selle andnud!“ Aga mina küsin siis: „Aga kas Su elu on siis vastavuses sellega?“
Mida teevad enamus kristlasi, kui nende ellu tuleb prohveteering? Koheselt järgneb tegevus. Kuigi tuleks kohe maha rahuneda ja öelda: „Kui see on minu oma, siis ma sisenen sellesse loomulikult, täiesti loomulikult!“
Kõik see, mis Su elus täna on, mille pärast Sa ei sõdi kogu aeg, mis on kindlalt Sinu elus, mis armastab Sind, see ei tähenda ainult inimesi, kõik see, mis on tõeliselt Sinu oma ja millega Sa saad arvestada, sellesse Sa oled kasvanud! See, millega Sa oled vastavuses.
Mõni inimene ütleb: „Vaata, kuidas ta elab!“ Pole üldse mõtet võrrelda. Ei tohi üldse võrrelda! Pigem tuleb võrrelda seda, kas see inimene on kõige sellega vastavuses, milles ta üritab elada. Kas tema vaimne vanus on kooskõlas sellega, mida ta omab? Või see inimene on nagu ilutulestik, lendas suure uhke hooga välja, säras natuke aega ning siis põleb läbi ning siis on üks põlenud tükike lihtsalt maapinnal? Selleks pole Jumal meid kutsunud.
Jumal andis Joosepile unenäo selle kohta, kelleks ta pidi saama, keda ta pidi teenima, kes millal tema ees kummardub. Aga selle kõige juures oli, üks suur „aga“. Joosep, Sa oled suurepärane inimene ja Sul on suurepärane tulevik, aga hetkel Sa ei ole selle suure kutsumisega vastavuses. Ei ühti veel. Ja mis siis peab juhtuma? Jumal peab Sind viima vastavusse Sinu kutsumisega!
Joosep sai astuda oma täiskutsumisse siis, kui tuli vajalik küpsus, tarkus ja vastavus.
Kui Joosep oli veel ebaküps, üritas ta kohe oma vendi ja isa panna tegema seda, mis unenäos oli- põlvili.  Aga kui ta oli saanud küpseks, siis vennad ise tulid ja üritasid põlvitada ning Joosep ei lubanud neil seda teha. Kas keegi saab nüüd aru, mida tähendab tõeliselt küpseks saamine?
Ebaküps üritab asju toimima panna. Küpse ümber toimuvad kõik asjad loomulikult. Küps pigem püüab öelda: „Vennad, pole vaja! Kui te poleks mind reetnud, siis ma täna ei oleks üldse olnudki selles kohas! Rahunege!“ Kui Joosep sai küpseks, siis oli see positsioon sellisel määral temaga vastavuses, et isegi vaarao andis talle oma sõrmuse ja ütles, et ilma Joosepita ei võta ta mitte ühtegi otsust vastu. Ainult trooni poolest oli vaarao temast kõrgem.
Kujutate ette, mida tähendab täielik vastavus?
Armsad inimesed, me satume erineva suurusega needustesse, füüsilistesse, hingelistesse ja vaimsetesse ainult ühel põhjusel- me üritame haarata maad, millega me pole vastavuses.
Kui Sa ühel päeval saad küpseks ja oled täielikult vastavuses sellega, siis Sa mitte kunagi ei jää sellest ilma. Sellepärast on Sul maha rahuneda. Sul on vaja olla rahulik.
Kõik peab jõudma vastavusse.

Kui ma 97-98. aastal avasin oma esimese koguduse, siis me lendasime sellise suure hooga peale ning haarasime sellisest suurest tükist kinni, et oi -oi -oi. Ameerikas on ütlemine: „Hammustada suuremat tükki, kui suu lubab ja alla neelata suudad!“ (tõlkija märkus: eesti keeles „suur tükk ajab suu lõhki!“)
Kujutage ette, et on üks tohutult suur pirukas ja te ajate suu lahti ning üritate võtta väga suurt ampsu ja siis jääb kõik Teile suhu kinni nii, et Te ei saa tagasi ega edasi. Te ei suuda neelata ega närida ega oma suud isegi mitte liigutada. See ongi mitte vastavus!
Ja meie siis oma uue kogudusega haarasime sellise suure tüki järgi- Sa ei suuda veel enda ülegi kontrolli omada, aga juba lähed planeeti vallutama. Kas keegi saab aru?
Sa juba üritad kõiki ja kõike vallutada. Ja siis ütleb Jumal: „ Joosep, Sul oli väga hea unenägu, aga Sa ei ole sellega veel vastavuses! Tuleb küpsus ja Sa astud oma positsioonile ning kõik hakkab loomulikult toimuma. Tarkus tuleb Sulle veidi hiljem koos küpsemisega. Ja siis Sa ei tõmble, vaid Sa lihtsalt liigud edasi oma küpsenud talendiga positsioonilt positsiooni ning inimesed Sinu ümber ei suuda Sind mitte tunnustada! Nad võivad Sind vihata, aga nad ei saa Sind eirata, sest Sinu positsioon näitab neile, nii Sinu vendadel kui tervele perele, kes on kes.

Nii et armsad õed ja vennad, areneme küpsuses!

Ära kunagi tõmble sellepärast, mida Sa omad ja mida Sa ei oma! Ma ütlen alati nii: „Kõik see, mida ma täna oma elus oman, ma olen sellesse arenenud ja küpsenud, et kõik oleks vastavuses!

Teiste sõnadega: Sa ei saa endale osta 250000 dollari eest Bentley mudelit, sest selle auto teeninduses käik on juba 3500 dollarit. Sinu praegune auto maksab juba nii palju. Kõikide mõõtude järgi ei ole mitte mingit vastavust.
Mõni paneb kogu oma raha mingisse majasse või autosse või ideesse ning Sul ei ole mitte mingit finantsilist tarkust, et seda ideed üleval pidada. Kõik läks selle alustamiseks.
On olemas ususammud, aga see erineb väga tugevalt rumalusest. See erinev väga radikaalselt rumalusest.
Kui mingil alal on mittevastavus, siis see tekitab tasakaalutuse ning see omakorda viib kokku kukkumiseni.
Kui Sa nüüd mõtled nendele asjadele oma elus, mis on kokku kukkunud, siis ma võin Sulle garanteerida ( see pole muidugi alati 100%), aga tugevas enamuses, ma võin öelda selle põhjal, mida ma olen näinud omaenese elus, oma tuttavate elu vaadeldes, et kusagil seal oli mitte vastavus ja tasakaalu puudumine. Puudus vajalik küpsus. Ja selle tõttu tuli häving.
Kõik, mis Jumal on loonud, kannab endas harmooniat, sünkroonsust ja täielikku tasakaalu. Kõik Jumala poolt loodu on vastavuses üksteisega.
Kus siis õnn peitub?
Mõned hüüavad hüsteerias: „Aga Jumal lubas mind õnnistada!“ ja Sa ei saa arugi, et Sa omal tasemel oledki õnnistatud! Seal, kus juba on vastavus.

Su elus sellel alal, kus on vastavus, Sa ei muretse, Sa ei tõmble, ei piinle. Sa puhkad!
Jumal on asjad niimoodi loonud toimima. Jumal ütleb: „Vaadelge taeva linde!“
Jumala arusaam õnnistustest erineb täielikult sellest, mida meie peame õnnistuseks, mis on meile esitletud Hollywoodi poolt. Me peame õnnistuseks suurt häärberit, oma saart Kariibi meres, igal poolt erinevad autod, igal poolt on kuld hoiul (eesti keeles: „Kõike on jalaga segada!“).
Ja Jumal küsib Sinu käest: „Milleks Sulle see kõik? Milleks Sulle kõik need asjad seal, kus Sind ei ole? Mina tahan varustada Sind Sinu tänases päevas, aga homme ei ole Sinu kontrolli all.“
Ja meie Sinuga tõmbleme ja üritame kogu oma tulevikku ette ära kindlustada, kartes mingit sündimata needust või hävingut. Ja Jumal ütleb: „Sa oled juba õnnistatud ning Sa ei pea mõtlema oma homsele päevale! Sinu tänane päev on rahus ja heaolus. Asjad on Sinuga vastavuses.“
Jumal lõi kõik vajalikus vastavuses. Igal linnul on temale just vajalikult vastava suurusega tiivad. Üks tiib ei ole suurem kui teine. Et Sa ei näe lendamas varblast, kellel on üks tiib varblase oma ja teine kotka oma. Kõik varblase kehaosad on omavahel õiges proportsioonis. Kõik on vastavuses varblase lendamiseks. Kotkal on kõik vastavuses tema lennu jaoks. Ja pole üldse mõtet neid kahte lindu võrrelda.
Meie kasvame ja liigume küpsuses edasi meile määratud vastavuse alusel.
Meie aga tahame kotka tiibu, kui Jumal tegelikult on meid juba õnnistanud meie eluks vajalike tiibadega, andnud meile vastava intellekti taseme, Sa võid juba täna elada vastavas õnnistuste tasemes varblasena Sinule määratud keskkonnas, nii nagu kotkas elab oma keskkonnas.
Meil ei ole üldse vaja võrrelda oma mõõtusid ja positsioone. On vaja vaadata, kas Sina oled edukas selles positsioonis, kus oled. On Su elus õige vastavus? Edu- see ei ole mingid tasemed, vaid vastavus igas positsioonis lähtuvalt sellest, kes Sina oled.
Pole oluline, kas Sa oled väike või suur. Oluline on  see, kas Sa oled oma elus vastavuses ja tasakaalus või Sa oled koheselt kreenis ning me nimetame seda „laevahukuks“.

Mulle meeldib jaanalind. See on ju lind. Täitsa lind. Teate, miks see lind lennata ei oska? Sest tema keha pole selleks vastavas proportsioonis. Tal on jalad mulle õlgadeni. Aga tiivad on väikesed. Kael on pikk. Jaanalind võib lehvitada. Ajud on sama suured nagu tuvil. Aga proportsioonide tõttu ei saa see lind lennata. Aga Jumal andis talle väga head jalad. Kui midagi on valesti, paneb see lind jalad tööle. Jaanalind oma keskkonnas teiste jaanalindude seas on võitja. Isegi nemad elavad edukalt. Aga jaanalinnu jaoks on kõige olulisem, et ta ei üritaks lennata! Kas Te saate aru, millest ma räägin?
Jaanalinnul ei ole vaja kaljult alla tuisata. Ta võib mõelda: „Aga ma olen ka ju lind!“ Ei ole vaja kotka peale vaadata ja mõelda: „Aga tema ju lendab!“ Aga kotkal on vastava suurusega jalad, et lennata, need pole mõeldud selleks, et kihutada mööda maad ringi. Kotja jalad on vastavalt loodud, et lennata ning suure hoo pealt toitu haarata.
See tähendab, et Sa võid olla isegi lind ja mitte olla loodud lendamiseks.

Pole vaja püüelda selle poole, mida pole Sulle antud, milleks Sind pole loodud.

Sul on vaja ära tunda oma keskkond ja vastavus sellega. Kui Sa mõistad, et Sa teatud asja jaoks pole loodud, siis ei ole vaja selle pärast tõmmelda. Pole vaja tegeleda millegagi, milleks Jumal pole Sind loonud ning Ta pole Sind isegi vastavasse keskkonda pannud. Kui me trügime valesse kohta, siis teised vastavuses inimesed tõestavad, et Sa oled valel ajal vales kohas. Ei ole vaja vaadata teiste inimeste peale ja tõmmelda, et halada Jumala ees: „Jumal, Sa oled mind maha jätnud!“ Jumal vastab: „Kui Sa lõpetad selle ringi vahtimise ja keskendud sellele, milleks Ma Sind olen loonud ning millisesse vastavusse pannud, siis Sa hakkad juba selle peale kohe Mind ülistama, sest Sa mõistad korraga, et Sul on juba praegu kõike küllaga selle jaoks, et tunda end õnnistatult!“
Sa oled õnnistatud, kui Sa ei välju oma vastavusest ning Sulle loodud keskkonnast.
Jumal lõi lindude ümber vastava keskkonna, kus ta on toidetud. Varblased elavad seal, kus nad leiavad oma toidu. Jumal lõi selleks vastava struktuuri. Ja Jumal ütleb, et me vaatleks linde ja saaks sellest printsiibist aru.
Me vaatame praegu sellele vastavuse printsiibile veidi teisest küljest, aga Jumal ütleb, et me vaatleks linde ja mõistakse Tema loodud printsiipe. Meie Taevane Isa lõi süsteemi ja struktuuri lindude jaoks, kus nad saavad elada, toituda ja tunda heaolu. Nad ei pea oma pesale turvasüsteemi tellima selleks, et lõunamaale sõites süda rahus oleks. Taevane Isa on andnud igale linnule oma õige suurusega suled ja linnupojad kasvavad üles oma õiges ajastuses. Ja Jumal ütleb meile, et me vaatleks linde ja õpiks Taevase Isa südame tarkuse kohta.
See ei tähenda, et me peame muutuma lindude sarnaseks ja toksima hakkama. Ei, see tähendab, et kui Jumal lõi linnud, siis Ta lõi nende jaoks absoluutselt kõik selleks, et nende elud võiksid korda minna. Jumal lõi vastavuse lindude jaoks. Kõik on õigesti paika asetatud Jumala poolt lindude tarvis- õige ilmastik, aastaajad, õige varustus vastavas metsas või mõnes teises elukohas. Lind ei tõmble ringi, vaid tunneb rõõmu sellest temale loodud elust.
Aga mida teeb inimene? Inimene- see on ju „tark“ olend. Inimkonna ajalugu algas umbes selliselt, et kellel on kõige sügavam koobas. Kellel on võimsam kirves?
Taevane Isa tahab lindude näitel meile teada anda: „Kas Te tõesti arvate, et Ma lõin planeedi Teie jaoks ja kõigi teiste eest kannan hoolt, aga Teie eest mitte? Saage ometi aru, et Isal on Teie jaoks kõik valmis pandud! Ja kokku varisemine toimub siis, kui Te ronite sinna, kuhu Te ei peaks ronima!“
Armsad, ma kordan veelkord, palun elage oma elu vastavuses, tasakaalus ja harmoonias sellega, mis Jumal on Sinu ümber loonud. Ja kui on aeg edasi minna, siis ära muretse, Taevane Isa viib Sind edasi!
Paljud inimesed küsivad ühte ja sedasama küsimust: „Aga miks Jumal mind ei õnnista?“ Ma tahan küsida vastu juutide kombel: „Mis on Sinu arvates õnnistus?“

Kui ma võtaks siit saalist kümme inimest ja küsiksin igaühe käest täiesti individuaalselt nii, et nad üksteist ei kuule, siis ma saaksin kümme täiesti erinevat vastust. Ja tõenäoline on see, et Sinu vastus on mõjutatud sellest, kus Sa elad, mis toimub Sinu ümber, mida Sa kuuled ja näed, kuulad ja vaatad, kelle keskel Sa elad ja see kõik avaldab Sulle survet ning Sul võib olla selline kange soov kõigile midagi tõestada.
Mõned hädaldavad, et nad elavad mingis suvalises korteris, mingis uberikus ja sõidavad ringi mingi käruga. Elad jah korteris ja sõidad jah ringi tagasihoidliku autoga, aga kui Sa teaksid, kuidas need seal „häärberis“ piinlevad ja muretsevad, kuidas küll tasuda kõiki neid ülevalpidamiskulusid. Aga Sina oled oma väikeses korteris oma väikese teleriga õnnelik ja laulad rõõmulaule. Kas Te saate aru, millest ma räägin?
No rahune ometi maha! Ja siis Sa vaatad neid häärberi omaniku pilte ja mõtled: „Ohh milline maja, aga miks sellel omanikul on nii ära vaevatud ilme?“ Ja Sinul pole õieti midagi, aga oled nii õnnelik! Kaks paari teksaseid ja Halleluuja!
Kas keegi saab sellest aru, et tuleb elada rahulikult? Rahune maha!
Oo, mis on küll minu kutsumine? Kes Sulle ütles, et Sa pead kuhugi minema?

Ma olen täiesti nõus, et Jumalale tuleb see küsimus esitada. Aga ilma Temata ei ole ju mitte midagi vaja teha! Ja kui Ta Su siis kuhugi viib, siis Ta ju hoolitseb Sinu eest, nagu Ta hoolitses Joosepi eest. Õige suurusega auk, et Sa sinna ikka sisse mahuksid, just Sinu suuruse jaoks tehtud! Õige suurusega vangikong. Nii et rahune maha! Sa saad olema oma õiges kohas! Ei ole vaja pingutada. Eriti, kui Sa usud, et Jumal valmistab Sind millegi väga suure jaoks, siis on kindlasti mõni õige suurusega auk Sinu jaoks valmis kusagil.

Joosep mõtles ka, et kohe hakkavad kõik tema ees kummardama, aga tal endal tuli kõigepealt tükk aega kummardada kellegi teise ees. Sul, Joosep, on ees selline teekond, et imeline kohe! Juhtuvad sellised asjad, et Sa arened sellises vastavuses, et kõik saab olema tasakaalus ja Sa saad olema küps selleks elutasemeks, mis Jumal on Sinu jaoks mõelnud. Nii oma arusaamistelt kui tegudelt.
Mis siis on meie arvates õnnistus? Väga tõenäoliselt on see midagi, mida see maailm meie ümber õnnistuseks peab ja mida praktiseerib. Aga kui nüüd hakata järgi mõtlema, siis Jumal on tegelikult JUBA õnnistanud Sinu vastavust.

Jumal õnnistab meie vastavust.
Kui keegi poiss jookseb kellegi tüdruku järgi, kes talle tähelepanu ei pööra, siis see ei ole vastavus. See tähendab, ära jookse selle tüdruku järgi. Kui tüdruk haarab kinni mõnest noormehest, kes aga armastab hoopis teist tüdrukut, siis see ei ole vastavus. Jookse kiiresti eemale sellisest noormehest, sest kui Teil praegu õnne ei ole, siis hiljem saab olema hoopis mingi õudus.
Kõik peab olema vastavuses. Armastusele peaks tulema vastuseks armastus. Seda nimetatakse tasakaaluks. Saate aru, millest ma räägin?
„Aga ta ei meeldi mulle!“ ütleb noormees. Ära muretse, see, kelle järgi Sa praegu jooksed, kolmekümne aasta pärast ei meeldi ka tema enam Sulle! Sest nahal on võime vananeda! Ok. See on eraldi teema. Ja kui keegi peaks jooksma ilusa pepu, jalgade, suure rinnapartii järgi, siis ka Sind pean ma kurvastama. Tuleb aeg Teie elus, kus ka mingi silikoon enam ei aita. Gravitatsioon saab võidu! Ja vot nüüd selle teemaga siit edasi ei lähe! Tõmbame siia piiri!
Armas, Sul on nii oluline mõista vastavust! Vaata hästi hoolikalt endale otsa peeglis! Hästi lähedalt!
Üks väga tark juut ütles noormehele nii: „Vaatasid jah juba ennast lähedalt peeglist? Nüüd võta kätte ja värvi ennast ära, tee sellest pilt ja vot sellist otsigi!“ Väga tark juut on see mees!
Ja siis on Teil täielik vastavus!
Vastavus- see on õnnistus! Vastavus ei ole see, mida Sa endale ette kujutad või on selle kujutluspildi Sulle andnud mingid Hollywoodi filmid. Või pildikesed ajakirjadest. Sest kui ausalt öelda, siis need, kes on ajakirjade esikaantel, siis nad ise ka ei tunne ennast ära nende piltide pealt. Asjad ei ole seal vastavuses tegelikkusega. Meil on olemas selline professionaalne mehhanism, mida nimetatakse „photoshop“, mis teeb Sind nii saledaks ja siledaks, võtab mõned asjad ära nii, et Sa ise ei tunne ennast enam ära. Kes see selline on? Kindlasti mitte Sina.

Vastavust Jumal õnnistab! Vastavus ise on juba õnnistatud. Vastavust ei ole vaja taga ajada ja õnnistada. Siin on hästi suur tarkus peidus! See on juba Jumala poolt õnnistatud.
Vastavus on vaja üles leida. Kui ma mõistsin oma elus, et kõik see, mis on minu elus juba vastavuses, siis selle peal on juba Jumala kaitse, õnnistused, edu. Seal võivad olla ka asjad, mis Sulle ei meeldi, aga Jumal ei küsi Sinu käest seda, mis Sulle meeldib. Jumal annab selle, mis on vastavuses.
Armastus tuleb hiljem. Kõigepealt on vaja, et tarkus tuleks, et tunda ära vastavus. Mitte just väga suur hulk inimesi ei oma vajalikul määral tarkust.
Piibel räägib sellest, et see on üks Jumala vaimudest, tarkus, mis hüüab tänavanurkadelt, et no hüüdke ometi mind appi. No idioodid, palun kutsuge mind appi! Saalomon ei kirjutanud sinna idioodid- see sõna on meie kaasaegne tõlge- seal on kirjas hullumeelsed, arulagedad, rumalad, otsige ometi mind, tarkust! Ma aitan Teid!
Kõigepealt on vaja saada sõbraks tarkuse vaimuga. Tarkus on väga hea kaaslane.

Nüüd hakkame seda teemat veidi sügavamalt võtma.

Vaatame inimeste poolt valitud kuningas Sauli. Mäletate jah? Pange tähele, et rahvas hakkas endale nõudma kuningat, aga Jumalal ei olnud vastavuses olevat isikut. Ja Jumal pidi andma rahvale kuninga, mis oli inimeste arvates tõeline kuningas. Jumal andis Iisraeli rahvale kuninga, kes inimeste arvates oli õigete omadustega kuningas. Pikk, ilus, selline suursugune. Selline Hollywoodi tüüpi plakati mees. Tahate? Saate!
Aga Jumal ütles, et see ei ole Tema tahe! „Te pöördusite Minust ära, nüüd saate endale sellise kuninga!“ Kõik teavad seda lugu!
Teiste sõnadega valitakse kuningaks Saul, kellel puudub absoluutselt vastavus. Ta pole küps oma positsiooni jaoks. Sellel ajal, kui ta valitakse, on ta nii ebaküps, et ta lausa peidab enda ära. Prohvet peab tulema, et see kuningas üles leida. See juba räägib mitte vastavusest. Jumal oli selle valiku vastu, aga rahvas tahtis seda meest kuningaks. Saulil puudus vastavus, ta ei läbinud vajalikku ettevalmistust. Ta ei arenenud küpsusesse. Tal puudus kõrge standart ja aumehelik suhtumine.
Ta käis mingi aeg nõidade juures, ta hävitas prohvetite elupaiku. Tema resümeesse lisandus vaid pimedust ja kurjust. Ja see oli Iisraeli kuningas?
Ja kui nüüd võtta Taavet, siis sellest on näha väga selgesti üks küpsus.  Taaveti kohta ütleb Jumal: „Ma leidsin inimese, kes teeb kõik, mis Mina talle ütlen!“ Taavet õppis hoidma kõike seda, mis talle usaldati! Ta oli selles täiesti usaldusväärne. Mitte üks oinas ei läinud kaduma Taaveti karjaseks olemise ajal. Ta oli üks kõige paremaid karjaseid, oinad tahtsid olla tema karjakepi hoole all. Oinad ütlesid: „Kui on vaja karjast, siis ainult tema, Taavet!“ Taaveti karjas olid kõik lambad ja oinad kõige paremini kaitstud. Ükski lõvi ega karu ei saanud rahulikult karja kallale minna. Taavet võttis seda väga isiklikult. Mitte nagu mõned teised karjased. Tegid endale telgi, keerasid magama ning kui ärgates märkasid, et pool karja on ära söödud, siis tänasid Jumalat, et neid ennast ära ei söödud.
Ja teate, millise võtme ma avastasin Taaveti elust !? Mida teeb Taavet peale seda, kui prohvet Samuel on valanud tema pähe võidmisõli, et võida teda kuningaks? Ta läheb tagasi karja hoidma, sest tal oli tarkus ära tunda, et tema elus ei ole veel vastavust võidmises sellele positsioonile. Võidmine on, aga tarkus tundis ära, et selleks on vaja veel küpseda. Taavet ütles:  „Pöördun tagasi sinna, kus minu territoorium ja kui ma tõesti olen võitud Jumala poolt, siis minu järgi tullakse!“
Vot selline suhtumine peaks olema meie eludes.
Aga mis meil tehakse? Kes kõik on meile prohveteerinud.  Mašad ja Dašad jne. mitu korda meid on meid igasuguste asjade jaoks võitud? Ja kus Sa omadega oled?
Ärme räägime halvast. Aga võib-olla just räägiks?
Ja siis me mõtleme igasugu asju välja. Kuhu kedagi sisse õnnistada. Aga Jumalik tarkus ütleb: „Sa ei hüppa kaugemale omaenda varjust!“ Sa ei hüppa kaugemale oma vastavusest! Ja kuidas iganes Sa üritad neist asjadest kinni haarata, Sa jääd neist ilma. Ja arva ära, kuhu Sa tagasi liigud? Vastavusse!
Ja siis Sa nutad: „Jumal, ma olen jälle siin!“ Ja Jumal ütleb: „Rõõmutse, sest see on Sinu territoorium! Sinu jaoks loodud! Sa oled selle keskel tšempion! Isegi siis, kui see territoorium Sulle ei meeldi, oled Sa just siin tšempion!“
Ja kui Sa siis arened ja küpsed sellel territooriumil ja Jumal peab vajalikuks võtta Sind sellelt alalt ja viia edasi, alles siis on Sul õigus välja minekuks.



Taavet ei täitnud mingit resümeed. Taavet ei teinud siis endale uut kodulehekülge, kui Saul hulluks läks, ja ei kuulutanud oma kodulehel, et tema on uus kuningas, sest ta on võitud! Ta ei seadnud oma kandidatuuri üles ja ta ei kukkunud prohveteerima: „Nii ütleb Jumal! Saul sureb! Ja vaadake, siin on uus kuningas!“
Kallid, ma ehk liialdan, aga tehke internet lahti. Kõik on prohvetid, kuningad, piiskopid, pastorid. Ei saa enam aru, kes on kes. Isegi uusi nimesid pannakse. Kristoonus? OK. Aga ma tahaks ikka aru saada, kes Sa selline oled? Jeesuse pilt on kodulehel üleval ja nimi Taavet Kristoonus? Aga kes selle lehekülje taga tegelikult siis on? Kes seal taga tegelikult istub? Õudus.
Ma tahan näha tegelikku isiksust, kes on küpsenud millegi jaoks.
Taavet isegi peale seda, kui ta oli kuningaks võitud, oli piisavalt tark, et ta tundis ära omaenese mittevastavuse just käesolevas hetkes. See ei tähendanud, et prohveteering ei olnud õige, vaid see räägib sellest, et minul, Taavetil, on vaja kasvada selle prohveteeringu tasemele. Ma võtan oma karjase kuue ja karjase kepi ja suundun tagasi oma lammaste juurde. Sinna paika, kus on minu vastavus.
Taavet pöördus tagasi oma vastavuse juurde ja alles hiljem ta leiti ja kutsuti kuninga paleesse. Pange tähele seda, et kui isiksus saab piisavalt küpseks, siis ta ei tõsta üles oma kandidatuuri, vaid tema kandidatuuri tõstavad üles teised.
Sauli pealt lahkus võidmine ja kui see juhtus, siis tema peale tuli teine „võidmine“. Temast sai psühhopaat. Tal sõitis katus ära.
Ja mingil kummalisel kombel saadakse teada, et on mingi noormees kuskil karjamaal, kes kummardab Jumalat ja ülistab Jumalat mängides pilli kuskil põõsastes ja teeb seda teistest paremini. Kuidas see uudis sai liikuda? Mul on tõesti endal ka väga huvitav, kuidas see juhtus, sest internetti siis ei olnud, instagrammi ei olnud, kuhu endast selfisid teha. Taavet ei andnud oma muusikaga välja mp3 formaadis palasid, et kõik kuuleksid, kuidas ta mängib üliägedalt, ta ei pannud youtubi oma videosid ülesse. Seda kõike ei olnud.
Teiste sõnadega öeldes, Jumal ise rajas tema jaoks teed ja teda leiti üles ning kutsuti paleesse ning sellesama võidmisega, mis lahkus Sauli pealt, nüüd Taavet rahustas teda kurjade vaimude mõju all.

Taavet küpses väga paljude aastate jooksul kuninga positsiooni tarvis ja kui ta isegi tegi vigu, siis ka nendest oskas ta targalt väljuda. Taavet tegi vigu! Taaveti elus oli kõikide positsioonide puhul vastavus. Kõik oli vastavuses. Palge tähele, kuidas Taavet liikus positsioonilt positsioonile.
Taavet oli algul karjane oma isa juures. Siis oli tal sellelt positsioonilt „lõpetamine“ ( nagu kooli lõpetamine). Ta lõpetas karjase ameti kuldmedaliga. Kas Sa oled lahkunud oma eelmiselt kohalt kui tõeline professionaal, kuldmedaliga, austuse ja lugupidamisega? Või Sa põgenesid sealt ning lambad otsivad Sind taga? Kus see jobu on? Kuhu ta kadus, ta pidi meie eest hoolitsema.
Teine liikumine oli siis, kui Taavet sisenes paleesse. Seal ta hakkas mängima pilli. Saul oli õige pea veendunud, et tegemist on väga hea ja stabiilse isiksusega.
Järgmisena näeb Saul Taavetit mitte ainult pillimängijana, vaid Koljati tapjana.
No oleme ausad, peale Koljati tapmist oleks võinud juba kuninga krooni pähe panna. Ausalt. Oleks võinud öelda: „ Teie praegune kuningas on täielik jobu, andke see kroon siia!“ Aga asjad nii ei olnud.
Taavet ei olnud veel küps selle positsiooni tarvis. Taavetist saab hoopis Sauli turvamees. Taavetist saab sõjamees. Taavetit ülendatakse. Ja ta on juba palju lähemal lõppeesmärgile. Ning siin hakkab liikumine pihta ning Saul tunneb end ohustatuna. Ja selle ohutunde tõttu hakkab Saul Taavetit taga ajama.
Ning mitmel korral annab Jumal Sauli Taaveti kätte, aga kuna Taavet ei olnud veel täiesti valmis, siis ta oli suhtumisega, et kui ta saab täiesti küpseks, siis tullakse tema järgi ise.
Ja nii juhtuski. Kui Taavet oli täiesti küpseks saanud kuninga positsiooni tarvis, siis tema juurde tuuakse surnud kuninga  Sauli kroon.

Kas keegi saab aru sellest, mida tähendab see, kui Jumal kedagi ülendab?

Taavet õppis kõige pealt hoolt kandma oma lammaste eest, siis oma sõjameeste eest, kõigi nende eest, kes temaga mööda mägesid jooksid. Taavet õppis hoolt kandma kõige selle eest, mis Jumal talle andis. Järjepidevalt ta liigub edasi ja Jumal ülendab teda mingi aja tagant. Taavet samm-sammult läheneb kuninga positsioonile ning kui ta siis asub kuninga positsiooni, siis mitte keegi pole võimeline teda sealt eemaldama. Ainus, kes üritas Taavetit sellelt kohalt eemaldada, oli tema poeg Absalom. Selleni me nüüd ka jõuame.
Kas Sa saad aru nendest printsiipidest, millest me siiani oleme rääkinud? Täna me räägime printsiipidest ja tarkusest, kogudus!
Kui Absalom võttis kuningriigi üle, teate, miks Taavet rahulikult lahkus? Sest Taavet teadis, et kui Jumalale ta kõlbab, siis ta saab tagasi selle koha. Üks Taaveti kõige lähedasemaid needis teda. Kui Taavet mööda mägesid ringi liikus, siis tema lähedane needis teda. Üks sõjamees tahtis seda lähedast tappa, aga Taavet ütles: „Ära tee seda. Jumal on lubanud sellel juhtuda.“
Taavet ütles sellised sõnad: „Kui Ma kõlban Jumalale ja Ta andestab mulle, siis ma pöördun tagasi! Oma paleesse!“
Ja teate, miks Absalom ei olnud absoluutselt võimeline hoidma kinni sellest kuningriigist, millest ta kinni haaras? Mitte vastavus! Teiste sõnadega, ükskõik, mis Absalom tegi, ta ei kasvanud eales nii küpseks, et seda saada. Tema haaras ise sellest kinni. See tähendab, et kui inimene ise haarab millestki kinni, siis ta kogu oma jõuga hakkab tõmblema ja rabelema ning tegelikult ta absoluutselt ei ole vastavuses selle positsiooniga.
Absalom lõpuks sureb ja Taavet naaseb oma kohale. Väga ebameeldiv olukord, aga see räägib jällegi sellest printsiibist, et kui midagi on antud Jumala poolt, siis isegi kui peaks juhtuma, et Sa sellest mõneks ajaks eemaldud, siis Sa mingil hetkel naased selle juurde rahulikult tagasi. Isegi kui keegi lükkab Sind välja sellest kohast ning ütleb, et see on hoopis tema koht, siis ta sinna kohta kauaks ei jää, sest see positsioon ei ole talle antud Jumala poolt. See on Sinu pärandus. Sina naased alati tagasi oma päranduse juurde.

Nii et ära muretse. Vastavus on alati Jumala kaitse all. Vastavus on juba õnnistatud.
Jumal ei lasknud Iisraeli rahval kogu maad korraga vallutada, sest neil polnud kohe nii palju jõudu, et kõiki metsloomi eemal hoida karjadest. Enne oleks metsloomad liiga kiiresti paljunenud ning laiendanud oma ründeala.
Ühesõnaga ütles Jumal nii: „Kallid, kui ma annaks Teile praegu kõik selle korraga, mida Te olete palunud, siis hundid, karud ja teised kiskjad suudavad sellisel moel rünnata, et mitte ainult Teie vallutatud ala saab ohustatud, vaid ka Teie endi pered ja varandus on löögi all. Sellepärast Mina, Jumal, annan Teile täpselt nii palju maad, milleks Te olete piisavalt küpsenud, see tähendab, kui palju Te suudate valitseda ja kontrollida.“
Mõned inimesed ütlevad: „ Miks ma just sellel alal ei suuda võita, tuua läbimurret?“ Sest saades võidu kõige üle, võid Sa kaotada lahingu omaenese südame üle! Ja võib-olla see üks element, mille puhul Sa kogu aeg tõmbled, on see element, mis hoiab Sind samas ära palju suuremast ja õudsamast patust, mille nimeks on UHKUS! Mis viib koheselt milleni? Languseni, kukkumiseni!

Armsad, Jumal hoiab meie elus kõik tasakaalus! Kui Su elus on midagi, mida Sa pole veel vallutanud, siis ära muretse, Sa ju kuulud kellele? Jumalale! See tähendab, et minu valitsusala ja võidukas territoorium on proportsionaalselt alati vastavuses sellega, mil määral ma sõltun oma Jumalast!
Me saame liikuda ainult sinna, kuhu Jumal meid juhib ja mis Tema meile annab! Ma Jumalal otsustada selle üle, kui palju Ta mulle korraga annab vallutada. Ma nõustun selles Jumalaga, isegi siis, kui see ei meeldi mulle. Jumal on see, kes tegutseb!
Vaatle oma elu ja avasta see ala, mis on krahhi ja hävingu äärel. Kas need on suhted, mida Sa ei suuda hoida? Kas Sa ei suuda hoida mingit töökohta?
Võib-olla oled Sa valetanud oma resümees ja nüüd nõuab Sinult ülemus midagi, milleks Sa pole valmis ega vastavuses. Teiste sõnadega võib öelda, et me võime Sinuga teha midagi sellist, mis põhjustab selle, et asjad lähevad tasakaalust välja ja siis me nutame, et miks saatan meid nõnda rängalt ründab. Saatan võttis üle siis, kui Sa oma resümeed kirjutasid. Siis, kui Sa täitsid lünki ja kirjutasid kõike seda, kes Sa oled. Mida Sa kõike seal Venemaal oskasid teha, mida praegu keegi enam kontrollida ei saa. Ma saan aru, et kõigi CV on täiesti ausalt kirjutatud? Kõik on olnud selles väga pühad. Keegi pole mitte kusagil midagi välja mõelnud ega juurde pannud. Kõik on vastavuses. Sina oledki see kõige parem töötaja tervel planeedil, mida nimetatakse maaks.
Või Sa oled haaranud enda kätte midagi, millega Sa ei ole vastavuses ning selle tõttu hakkavad ka teised sfäärid Sinu elus lagunema. Kui Sa haarad enda kätte midagi, mis ei ole tegelikult Sinuga vastavuses, siis automaatselt hakkavad kõik teised alad kannatama. Kas keegi saab aru, millest ma räägin? Teiste sõnadega hakkavad kannatama suhted, kogudus, Sinu palved. Kannatama hakkab isegi Sinu suhtlemine Jumalaga, mis peaks Su elus olema esimesel kohal. Kannatama hakkab kõik. Ja tulema hakkavad needused ja rünnakud ja asjad hakkavad lagunema. Järgneb kaos ja häving. Sest Sa tahtsid haarata kinni millestki, millega Sa ei ole vastavuses.
Võib-olla on perekond krahhi äärel, sest Sa ei pööra piisavalt tähelepanu oma perekonnale. Sa ei ole enam vastavuses selle isikuga, kellega Sa läksid lepingusse. Et üks pool abielust pöördub millegi poole ära ja ei pööra enam vajalikku tähelepanu oma abikaasale. Sinu abikaasast on saanud lihtsalt keegi, kellega Sa jagad eluruume.

Armsad, kõik peab meie elus olema tasakaalus. Et me annaks Jumalale üle kõik oma elusfäärid.

Paljud inimesed satuvad finantsilistesse raskustesse, pankrotti, sest sissetulekud ei kata kõiki väljaminekuid. Inimesed tarbivad rohkem, kui nad suudavad selle eest maksta. Teatud aja jooksul lähevad asjad tasakaalust välja ning asjad hakkavad lagunema ning inimene leiab end olukorrast, kus ta ei saa enam rahulikult elada. Asjad pole enam vastavuses.
Armas perekond, pidage seda meeles, õnn ei peitu miljonites dollarites, sest Saalomon kirjutab, et kui kasvab varandus, kasvab ka vastutus. Kõik kasvab äri, siis on vaja inimesi, kes hakkavad selle eest hoolt kandma, on vaja suuremat kaitset.
Kui Sa ostad endale uhke auto, siis suurenevad väljaminekud selle auto eest hoolitsemiseks. Sa pead hakkama kaitsma seda autot, Sul on vaja turvasüsteeme, et Sinult seda lihtsalt ära ei varastataks. Kui kasvab varandus, siis kasvavad igasugused nõudmised.

Õnn ei peitu ka populaarsuses, inimeste tunnustuses. Õnn, see on omada tarkust ning elada vastavuses kõiges ja kõigiga, kes Sind ümbritsevad.
Ära liigu edasi, kui Sinu jaoks pole avatud võimalusi. Rahulikult jää tasakaalu paika, kus asjad on vastavuses Sinu ümber. Ja Sul on siis piisavalt toitu, tarkust, ja piisavalt õnne selles paigas, kuhu Jumal on Sind asetanud.
Isiksused, kes ei ole vastavuses oma positsiooniga, on alati pidevates lahingutes, sest nad peavad võitlema, et hoida kõike seda, mis nad omavad. Olete näinud neid inimesi, kes on pidevas vaevas, õuduses, higi valamistes, segaduses, nad ei tea, kuhu panna, kust võtta, mis kaardilt kuhu kaardile kanda. See näitab seda, et Sa oled sattunud keset mitte vastavust. Su elus on tasakaalutus. Ja õige pea hakkab kusagilt järgi andma ning lagunema. Sellepärast on vaja tarkust. Pane kinni kõik see, mida tegelikult ei ole vaja. Peata needus. Jumal annab tarkust.
Ei ole mõtet öelda: „Oh, Jumal ei õnnista mind nagu seda seal!“ Sa pole ju veel õppinud elama vastavuses sellega, mis Sul praegu on. Sellepärast Ta ei saa Sind ka edasi viia! Sest siis kaotad Sa ka selle.

Ebaküpsed inimesed kadestavad teisi inimesi pidevalt ning kahtlustavad, et peetakse mingit vandenõud nende vastu, et neilt varastada, röövida. Ebaküpsed inimesed pidevalt ründavad neid, kes oma küpsuses elavad vastavuses oma eludega, sellega, mis Jumal on andnud. Ebaküpsed esitavad küpsetele pidevalt oma ebaküpsusega väljakutseid. Täpselt seda tegi Saul Taavetiga.
Küps inimene, kes on oma õiges positsioonis, ei hakka eales kedagi needma, taga rääkima, taga kiusama, esitama kellelegi väljakutset või pilduma kividega, sest ta teab, mis talle kuulub. Taavet oli sellise küpse suhtumisega Sauli suhtes.
Mingil hetkel tundub, et Taavet lausa põgeneb kuningriigi omamise eest. Ta põgenes kuningaks saamise eest, selline tunne tekib. „Taavet, tahad Sa siis lõpuks kuningas olla või mitte? Kaua Sa seal mägedes kavatsed ringi hulkuda?“
Taavet ootas õige printsiibi tööle hakkamist ning õigel viisil oma positsiooni sisenemist, nagu ta tegi seda ka kogu oma ülejäänud elu puhul.
Kui inimene saab küpseks ning areneb teatud tasemele, siis tema elus peab tulema laienemine ning peab suurenema tema toitumise paik. Täpselt samal moel nagu toimib liiga varakult mingisse positsiooni astumine, see tähendab, et sellega kaasneb lagunemine ja häving, samal moel toimib ka see, kui Sa jääd vanasse paika kinni, kust Sa tegelikult oled juba välja kasvanud, siis Sa hakkad samal moel kaotama ja nägema lagunemist. See tähendab, et kui toimub vajalik arenemine ja küpsemine, siis tuleb aeg ÜLEMINEKUKS.

Meie elus tuleb mingil hetkel ÜLEMINEKUPERIOOD, mis on vaja ära tunda. Jõuab kätte aeg millegi jaoks. Siis ei ole vaja karta ega häbeneda. Ei ole mõtet mõelda sellele, mida keegi mõtleb. Sest on olemas inimesi, kes häbenevad edukust. Mõningad inimesed kardavad üleminekut uuele tasemele. Ära karda, Jumal viib Sind edasi uuele tasemele. See on Sinu aeg, see on Sinu koht.
Küpsed inimesed hakkavad piinlema ja vaevlema oma vanades väikestes kastikestes, kui nad ei tee sammu edasi. See tähendab, Taavet pidi mingil hetkel oma elus jätma need lambad, hoolimata sellest, kui väga ta neid armastas.
Ükskõik kui väga Sa armastad oma vana positsiooni. Minu elus on samuti olnud positsioone, mida ma nii väga nautisin ja mõningatest oli vaja mind sõna otseses mõttes lahti rebida, sest ma tahtsin sinna tagasi pöörduda, aga Jumal ütles: „Sa oled saanud küpseks! Aeg on edasi liikuda!“
Mäletate Joosepi elus Potifari maja. Kui väga hoolsalt Joosep ei hoolitsenud selle koha eest, Jumal tuli ja ütles: „Aeg on edasi liikuda!“ Ja isegi, kui Sina ei taha edasi liikuda, siis Jumal korraldab asjad ära läbi Potifari naise.  Jumal aitab. Ja Joosep satub uuele tasemele oma elus. Vajalik eksam on antud ning Joosep liigub edasi.
Kui Sa vaatad nende kahe isiksuse peale, Taaveti ja Joosepi peale, siis üleminekud on alati kooskõlas küpsuse tasemega. Kas Sinu üleminek on vastavuses Sinu küpsuse tasemega? Kas Sa oled kasvanud vajaliku küpsuseni järgmise taseme jaoks? Või Sa haarad millestki kinni lihtsalt sellepärast, et keegi prohveteeris Sulle midagi või Sa lugesid mingit uut raamatut?
Vajalik küpsusesse kasvamine. Jäta meelde see, et edasi peaks liikuma need, kes on jõudnud vajalikku küpsusesse ja vastavusse.
Kui ma Teile ausalt ütlen, siis ma pole isegi mõelnud ega endale ette kujutanud, et ma ühel päeval saan teenima teatud tasemel, rohkem, kui seda nõuab kohalik kogudus. Aga kui Sa kasvad küpsuses,  hakkavad korraga avanema uksed.


Kas keegi saab aru, mida tähendavad avatud uksed? Sa ei lõhu neid maha. Sa ei helista mitte kellelegi, et nad Sind kutsuks jutlustama, Sa ei lipitse mitte kellegi jala juures, et nad Sind märkaks. Sa ei veena kedagi selles, et Sul on nende jaoks „sõnum“. Sa lihtsalt istud rahulikult ja ootad oma aega. Ja kui siis uksed avanevad, mu armsad, uskuge mind, ma räägin inimesena, kes on jõudnud teatud tasemele, siis avanevad uksed sellisel moel, et ainult Jumal on need sel moel võimeline avama.
Ja kui Sa siis sisened nendest avatud ustest, siis Sa sisened tõeliselt küpselt. Mitte keegi ei suuda Sind eemale hoida sellest, mille jaoks Sa oled saanud küpseks!
Kas Te saate aru sellest printsiibist?
Mitte keegi ei suuda Sind siis eemale hoida nendest asjadest, ükskõik, kuidas nad üritavad Sinuga võidelda, ükskõik, kuidas nad võivad siis sülitada ja rünnata, rünnata Sind ja Su perekonda või Sinu kutsumist, nad ei suuda absoluutselt mitte midagi teha, sest see kõik on antud Sulle ülalt! Sina liigud lihtsalt rahulikult edasi! Ükski laim ei saa oma tulemust, ükski rünnak pole edukas. Piibel ütleb, et ükski relv, mis on tõstetud Sinu vastu, ei ole siis edukas. Vot selline on meie Jumal!
Üleminekut ei soorita need, kes on ebaküpsed, vaid ainult need, kes on küpsed ja vastavuses! See tähendab, et kui Sa oled andnud oma eksamid vastavuses, siis on aeg edasi liikuda!
Ja ma lõpetan selle lihtsa ilmutusega: selleks, et meie saaksime olla üldse vastavuses Taevaga, selleks pidi tulema Taevast Jumala Poeg ja läbi Oma vere ülendas Ta meid. Kas Te saate aru? Ta tegi meist Taevaga ja Oma Pojaga vastavuses olevateks. Jumal nii väga armastas seda maailma, mis oli välja kukkunud Tema sfäärist, et Jumal, mida Ta tegi, Ta andis Oma Poja, et Tema, Jeesus Kristus, teeks meid vastavaks Taevaga.
Sina ja mina, me ei ole enam neetud, me oleme nüüd vastavuses Jeesuse Kristusega, sest ainult vastav asetub kokku vastavaga. Anna selle kõige eest austust ja au Jumalale!


Kuulajate (lugejate) hulgas on inimesi, kes on oma eludes vastavuses, aga on inimesi, kellel tuleb teatud asjadest läbi minna, võib-olla oled Sa midagi kaotanud ning Sa oled Jumala peale solvunud ning Sa küsid Jumala käest: „Miks ma kaotasin selle ja selle või kaotasin oma perekonna?“ Aga mina tahan Sulle esitada sellise küsimuse: „Kas selle andis Sulle Jumal? Kas Sa olid selle jaoks vastavuses? Või see oli midagi, mida Sa ise haarasid? Mingi tüdruk, kelle Sa haarasid? Mingi noormees, kellest Sa kinni haarasid? Või oli see mingi positsioon, mida Sa nii väga ise tahtsid saada?
Ma olen pannud tähele seda, et see, mis on tõeliselt minu oma, on alati minu oma! Jumala poolt mulle antud positsioon on Jumala poolt kaitstud! Ja kui ma sain piisavalt küpseks, siis ma mõistsin, et minu „toitumiskeskkond“ on juba Jumala poolt kaitstud. Et minu tiivad on juba vajaliku suurusega ja vastavuses minu kehaga. Et mulle on piisavalt toitu varuks pandud, et elada ja õitseda selles kohas, kuhu ma olen kasvanud ja mille jaoks saanud piisavalt küpseks.
LÕPU PALVE ( ütle need sõnad): „ Jumal, ma tahan olla üksnes seal, mille jaoks ma olen saanud piisavalt küpseks. Ma tahan olla ainult seal, kus on minu õige koht. Ma ei taha piinelda ja võidelda seal, kus pole üldse minu koht või selle pärast, mis ei pea üldse olema minu oma. Ma ei taha kinni maksta mingit needust, mis ei ole minu oma. Ma tahan nautida üksnes seda, millega ma olen vastavuses. Ma palun Sind, Isa, las avanevad vastavuse uksed! Ma palun Sind, et ma ei jookseks mitte vastavuses olevate asjade järgi. Vaid et ma oskaks hinnata seda, mis Sina oled mulle kinkinud! Ma palun Sind, armas, kallis, Püha Vaim, anna meile tarkust, anna tarkust Kristuse Ihule, ära tunda vastavus, ära tunda vastavuses olevad asjad, ära tunda õige toitumispaik, õige mõjuala sfäär, kus meie peame olema, sest seal paigas on juba Sinu õnnistus ja edu. Ma tänan Sind, Jumal, ma ülistan Sind. Tõsta meid, tõsta meid, tõsta meid üles omal õigel ajal, vii meid edasi tasakaalus, tarkusega,  küpsusega ja vastavuses, Jeesuse Kristuse nimel. Aamen.“



Tõlkinud ja kujundanud Jana Naudi 30.07.2015






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar