kolmapäev, 13. september 2017

L. R. Niebergall „ Uus Laine Värsket Loomingulisust On Esile Tulemas“



1500. aastatel tabas maad tohutu erinevate kunstiliikide värske laine. Jumala ilu väljendati nii paljude erinevate kunstiliikide läbi, esile tuli tohutu loomingulisus. Kahjuks enamus Kogudusest põlgas ära selle liikumise ning pani sellele sildi „deemonlik“. Ja selle tulemusel anti loomingulisuse võidmine üle maailmale ning Kogudus pani sellest täielikult mööda. 1950-ndatel ja 1960-ndatel aastatel juhtus midagi sarnast. Täiesti uus muusikaheli vallandati maa peal. Enamus Kogudusest võttis seda kui deemonlikku ning maailm sai seetõttu eesõiguse olla eestvedaja selle uue heli esiletoomises. Kogudus loobus sel moel mõjuvõimust, mis tuleb erinevate kunstiliikide läbi.

Ja käesoleval ajaperioodil on kunstivaldkondades aset leidmas värske renessanssi voogamine. Sel korral on ülioluline, et Kogudus võtaks vastu selle loomingulisuse, mida tegelikult Jumal on vallandamas siin maa peal. Me ei tohi loomingulisust pidada deemondlikuks. Jumal on tõstmas üles maalijaid, karikatuuride tegijaid, fotograafe, skulptoreid, graafilisi disainereid ja tantsijaid. Jumal on tõstmas üles muusikuid, laulude kirjutajaid, luuletajaid, näitlejaid, meelelahutajaid, raamatute autoreid ja lugude jutustajaid.

Kui me peame loomingulisust deemonlikuks, siis me sildistame Jumala loomuse väga olulist osa valena. Jumal on Looja. Me peame kinni püüdma selle renessanssi uue laine, mida Jumal on vabastamas ning meil tuleb astuda loomingulisse olemusse, identiteeti, mis Jumal on meile andnud. Jumal on meid loonud loomingulisteks.

 
Tõlkinud ja kujundanud Jana Naudi 13.09.2017

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar