pühapäev, 28. detsember 2014

VIVIEN HIBBERT „PROHVETLIK ÜLISTUS VERSUS TRADITSIOONILINE ÜLISTUS“


 

„Mulle tundub, et paljudele kogudustele ei meeldi Jumal, kes räägib „JUST TÄNA“- Jumal, kes soovib osa võtta meie teenistusest ning tantsida koos meiega. Inimesed tahaks, et Jumal oleks kindlas kastis- traditsiooni kastis. Prohvetlik ülistus aga toob Jumala kastist välja. Prohvetlik ülistus võib kasutada traditsioonilise ülistuse elemente, aga ülistuse eesmärk ei ole enam traditsioon. Prohvetliku ülistuse eesmärk on Jumala Auhiilgus ja Ligiolu.

Nii et prohvetlik ülistus võib olla hirmutav- äkitselt ilmutab meile Jumal ennast Isikuna, kellena me Teda pole harjunud nägema: Ta jääb kauemaks, kui meie tahame, et Ta jääks; Ta räägib läbi inimeste, kelle kohta meie arvame, et nad ei esinda Jumala häält; Jumal äkitselt teeb koguduses asju, mille kohta meie arvame, et neid asju koguduses ei tohiks juhtuda jne. Prohvetlik ülistus raputab juurteni lahti igasugused traditsioonilised arusaamad.

·         Traditsiooniline ülistus- ülistus on määratletud selle alusel, mida meie teeme, erinevate ülistuse vormide ja väljenduste alusel. Näiteks mõned arvavad, et kiitus on määratletud vaid kiirete lauludega ning ülistus aeglaste lauludega.

Prohvetlik ülistus- Ülistus on määratletud selle alusel, mida Jumal teeb.  Kiitus on määratletud kõigi nende meie väljenduste alusel, mis räägivad sellest, mida Jumal on teinud, mida Ta on tegemas ning mida Ta veel saab tegema. Ja ülistus on meie reageerimine Tema Ligiolule.

·         Traditsiooniline ülistus- Väike arv inimesi, kes on platvormil (pastorid, lauljad, muusikud jne.) on koosolekul teenimise funktsioonis.

Prohvetlik ülistus- Kogu kogudus on püha, kuninglik preesterkond. Kõigil on vastutus osa võtta koosolekust ning teenida Jumalat.
 

·         Traditsiooniline ülistus- meie denominatsiooniline kuuluvus määrab ära selle, kuidas me ülistame ning milliseks on kujunenud meie ideed erinevatest ülistusvormidest.

Prohvetlik ülistus- Jumala Sõna on meie juhtkirjaks ning vundamendiks sellele, milliseks kujunevad ülistuse struktuurid ja erinevad vormid.

·         Traditsiooniline ülistus- Läbi aastate toimub väga vähe või siis üldse mitte muutusi ülistuse stiilides ja repertuaaris.

Prohvetlik ülistus- Muusika ja laulud, mida me laulame, on pidev kasvamine ja kujunemine selles, mida Jumal meile näitab, mistõttu ülistus on pidevas muutumises.

·         Traditsiooniline ülistus- Koguduse liikmed saavad ülistusest osa võtta ilma küpsusesse kasvamiseta. Ülistusjuhilt ja tiimilt ei nõuta rohkem, kui vaid oskusi ja võimekust ning esinemisjulgust.

Prohvetlik ülistus- ülistuse kasvamine ja jätkumine on võimalik vaid siis, kui kogudus kasvab pidevalt Kristuse sarnasuses ning küpsuses. Ülistusjuhi ja tiimi vastutus on olla jätkuvalt Jumala Ligiolu õpilased ning pidevalt kanda prohvetlikku võidmist.
 

·         Traditsiooniline ülistus- ülistus on vaid isiklik kogemus.

Prohvetlik ülistus- ülistus ei peatu vaid isikliku kogemuse juures, vaid see sisaldab ka ühist teekonda.

·         Traditsiooniline ülistus- kontroll on ülistusjuhi käes.

Prohvetlik ülistus- ülistusjuht juhib, aga ta on samal ajal ka nagu uksehoidja ja abistaja. Püha Vaim on eelkõige ülistuse juht- see, kes suunab ja kontrollib koosolekut.

·         Traditsiooniline ülistus- ülistusteenistusel on kindlad ajapiirangud.

Prohvetlik ülistus- pole ajapiiranguid. Ülistus kestab niikaua, kuni Püha Vaim seda  tahab.

·         Traditsiooniline ülistus-Koosolekul peetakse kiituslaule ja ülistust  vähem tähtsaks kui Jumala Sõna jutlustamist.

Prohvetlik ülistus- Kiituslaulud ja ülistus on koosolekul sama tähtsad kui jutlustamine.
 

·         Traditsiooniline ülistus- rõhk on muusikal kui kunstivormil. Muusikat ja kõigi teisi kunsti vorme kasutatakse esinemiseks, meelelahutuseks ja saateks. Tehakse kunsti kunsti pärast. Kõiki kunsti vorme, mida kasutatakse ülistuses, näiteks muusikat, peetaksegi lõppeesmärgiks. Edukust määratletakse selle järgi, kui suurepärane on kunstivormi esitus.

Prohvetlik ülistus- Rõhk ja fookus on Ilmutatud Jumala Ligiolul. Muusikat ja kõiki teisi kunsti vorme kasutatakse selleks, et teenida Jumalat ja Tema rahvast. Jumala Auhiilgus on Põhieesmärk. Kõik kunsti vorme peaks kasutama vaid prohvetlikult. Need on vahendid, et saavutada eesmärki. Edukust määratletakse Jumala Ligioluga ning tööga, mida Jumal saab teha meie eludes.

·         Traditsiooniline ülistus- Ülistusteenistusel kas ei oodata üldse või siis oodatakse väga vähe seda, et Jumal räägib „KOHE TÄNA“ Enamuses on vaimne suhtlemine ühesuunaline – inimene pöördumas Jumala poole.

Prohvetlik ülistus- Jumala hääle kuulmine „JUST PRAEGU“ on kõige tähtsam ülistuse eesmärk. Ülistuse ajal ollakse avatud „kahesuunalise“ suhtlemise jaoks Jumalaga, s.t. inimene Jumalaga ja Jumal inimesega.  

·         Traditsiooniline ülistus- Meie kultuur on see, mis on kujundanud ning suuresti mõjutanud meie ülistust.

Prohvetlik ülistus- Meie fookuses pole meie sünnijärgne rahvus ega kodakondsus. Me kuulume uue rahvuse hulka- Jumala Kuningriiki- kus Kuningas määrab ära selle, mis on vastuvõetav standart ülistuses. Ülistus peab olema Kuningale sobiv ja kõlbulik ning see ei pea ilmtingimata  vastama meie kultuuri mõõdupuule.

 
 

 konspekteerinud ja tõlkinud Jana Naudi 28.12. 2014

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar