teisipäev, 17. märts 2015

Matthew Harmon- “Eestpalvetajaks Saamine”


 

Enamus kristlasi on väga tuttavad terminiga “eestpalve”. Aga hiljaaegu olen ma Isandalt küsinud: “Mis on eestpalve tõeline tähendus? Mida tähendab olla eestpalvetaja?”

Eestpalve Juured

Õiged kuningad, juhid ja preestrid Vanas Testamendis igatsesid tunda Jumala põhikirja ja norme. Poeedid, laulude kirjutajad ja prohvetid püüdsid Jumalat palvetega veenda, et nad oleks võimelised mõistma Jumala teid.

Kui Jeesus tuli,, siis Ta tegi väga võimsa ja vastuolulise avalduse, öeldes, et Tema on Ainus Tee. Vana Testamendi ajal elanud  inimeste igatsus täitus Kristuses- Jumalas, kes tuli lihas. Igatsus mõista asju, mis varemalt olid üle igasuguse arusaamine, said korraga vastuse Jeesuses, kes tuli ning purustas kõik kultuurilised ja individuaalsed arusaamad sellest, kes Jumal on ja millised on Tema teed.  

Kristuses, Messiases, on väljendatud kõik Jumala teed. Jeesus tõi Taeva reaalsuse maa peale, kui Ta tuli maa peale, ja Jeesus ei teinud mitte kunagi mitte midagi, mis oleks olnud vastuolus Isa loomusega. Ta isegi ütles Johannese 10:30: “Mina ja Isa oleme üks.”

Lakkamatu Elamine Kristuses

Mis sellel kõigel on pistmist eestpalvega? Lõppude lõpuks, kas eestpalve pole palvetamine nii kõvasti kui me suudame, tehes kõik selleks, et murda deemonlikke jõudusid ja valitsusi, ning paludes Isandalt, et Tema teeks neid asju, mis inimestele on võimatu korda saata? See on vaid osa sellest. Aga millest see kõik lähtub? Mis asetab meid eestpalve kohta?

Siin on vastus: Võimsa ja efektiivse eestpalve juured on alati sügavuti istutatud rikkalikku pinnasesse Intiimsuses Kristuse ja Püha Vaimuga. Me ei tohi mitte kunagi hüljata suhet Jumalaga.

Jeesus ja Uue Testamendi teised autorid õpetasid meile seda keskset teemat: Kristuses ja Tema Sõnas “lakkamatult viibimisest, elamisest”. Elama (viibima) sõna tähendab “jääma või tugevalt kinni hoidma” Praegusel juhul tähendab see olla pühas, kirglikus ja järjepidevas suhtes Isandaga ja Tema Sõnaga.

Kui  me elame Temas, siis toimub võimas vaimne ülekanne- me võtame vastu Vaimus ning Kristuse loomuses (1Johannese 4: 13). Nii nagu Tema on,  nii oleme meie selles maailmas. (1Johannese 2: 17)

Kui me elame järjepidevalt intiimsuses, siis toimub Püha Vaimu juhtimisel täielik muutumise protsess, mille jooksul me omandame Kristuse meele, Püha Vaimu tervendatud südame ning Taevase Isa täiusliku tahte. (Vaata 1 Korintlastele 2: 16; Laul 147: 3; Roomlastele 12: 2)

Selle jumaliku edasiandmise tulemusel  me joondume Jumala eesmärkidega ja hakkame kandma Kristuse koormaid maailma pärast- nende pärast, kes ei tunne Teda. Jeesus ütles oma jüngritele Johannese 15: 7: “Kui Te jääte Minusse ja Minu Sõnad jäävad Teisse, siis paluge, mis Te iganes tahate, ja see sünnib Teile!”

Miks on siis nii, et kui ma küsin Jumala käest endale täiesti uut BMW-d, siis tõenäoliselt ma seda ei saa? Sest ma palun oma lihaloomusest lähtuvalt ja mitte südamest, mis on sügavalt ühendatud Jumalaga. Ma ei ütle, et Jumala soov poleks meid õnnistada, aga me peame meeles pidama, et eestpalve ei ole üldse seotud meiega. Eestpalves on kõik seotud Jumalaga- Tema plaanide, Tema eesmärkide ja Tema inimestega. Eestpalve on koostöö Jumalaga.

Ja sellest arusaamisest lähtuvalt me ka palvetame. Lähtudes sügavalt intiimsest suhtest Kristusega ja igatsusest teha koostööd Temaga- sellest kujuneb välja eestpalve põhiline olemus.

Peegeldus

Analüüsi oma palvete loomust ja sisu.  Kas Sa palvetad lähtuvalt oma lihast või Sa teed koostööd Jumalaga läbi palve? Võib-olla on Jumal Sind kutsumas uuele kasvu ja intiimsuse tasemele koos Temaga.

Veeda täna koos Jumalaga kahekesi aega, ja küsi Temalt abi, et Sinu palved joonduksid Tema südame, meele ja tahtega.
 
 
 
artikkel (inglise keeles) pärineb:

 

Tõlkinud Jana Naudi 17.03.2015

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar