pühapäev, 13. september 2015

DR.MARK CHIRONNA „NEGATIIVSED EMOTSIOONID“


Omaenese kogemuste ja läbielamiste põhjal olen ma mõistnud seda, et on nii palju kalleid Jumala poegi ja tütreid, kes on teatud ajaperioodidel oma eludes pidanud väga intensiivseid lahinguid negatiivsete emotsioonide alal.
Ja paljudel juhtudel on teatud ringkondades kombeks kanda oma „olen õnnelik“ nägusid või isegi lausa „olen ingel“ maske, et varjate neid asju, mida me tegelikult kannatame ning mille puhul tundub, et me ei tule nendega toime. Ning väga tihti religioossetes ringkondades on need samad asjad, mille üle uhkustatakse kui jumalike kannatuste üle ning öeldakse välja religioosseid klišeesid ,uskudes, et kui me väljendame end õigel viisil, siis need probleemid lihtsalt kaovad iseenesest ära.
Ma ei taha, et Te minust nüüd valesti aru saate, aga ma tõesti tahan, et te mõistaksite seda tõsiasja, et on olemas asjad, millest iga inimene ja usklik läheb teatud ajaperioodil oma elus läbi. Ja see juhtub isegi siis, kui nad arvavad, et nendega ei juhtu see mitte kunagi.
Ja üks nendest asjadest on depressioon. Ja Teie, kes te pole seda mitte kunagi kogenud ja ei mõista seda, siis ma tahan Teile öelda seda, et mingis punktis oma elus, statistiliselt on see tõestatud…Sa võid nüüd mulle vastu öelda „aga mina tunnistan sõna!“ Mul on Sinu üle hea meel. Taavet, kõige õrnem Iisraeli juht tunnistas oma elus kogu aeg Jumala sõnu, aga ta oli oma elus sellistes ajaperioodides, kus ta ütles välja: „oo, mu hing, miks Sa oled nii rõhutud!? Miks Sa oled nii masendunud?! Aga ma loodan siiski oma Jumalale ning kiidan Teda!“. Taavet väljendas paljudel kordadel seda, et tema hing on rõhutud. Ta isegi leinas  terveid päevi depressiooni tõttu, mis teda oli tabanud vaenlaste tõttu. Vaenlased olid teda rünnanud ning küsinud: „Kus on Sinu Jumal!“

Üks ala, mis on täielikult jäetud hooletusse evangeeliumi kuulutamise raames, mida mina olen tähele pannud, mis toimub praegu paljudes usklike ringkondades, on püüd iga hinna eest vältida hingega tegelemist.
Me tahame nii väga rääkida kogu aeg oma vaiminimesest ja see on fantastiline ning Sul ongi tõesti vaja teada, kes Sa oled oma kõige sisemise olemuse poolest. Aga Sa ei ole ainult vaim. Sul on ka hing ja ihu.
Sinu hing koosneb mitte ainult Sinu kognitiivsetest võimetest (mõtlemine, arutlus, analüüs jne.) ja kujutlusvõimest ning tahtest (tahtejõust), vaid Sinu hing on ka koht, kus Sa töötad läbi oma emotsioone ja tundeid.
Ja armsad, seal on vahe, mis puudutab emotsioone ja tundeid. Tihtilugu me kasutame neid sõnu nagu sünonüüme (samatähenduslikke sõnu), aga need on väga selgelt erinevad. Emotsioonid võtavad koha sisse mõistuses, aga tundeid võid Sa kogeda vaid läbi oma ihu.
Ja ma tõesti soovin, et need, kellel on mind praegu raske mõista, et Te saaksite sellest väga täpselt aru: Kui Te võitlete tõsiselt depressiooniga, siis isegi Teie luud ja kondid valutavad. See on Piiblis. Teie ihu on rõhutud ja ei jaksa funktsioneerida. Sest ihu peab tegelema sellega, et Sind viia läbi ning anda Sulle mõista, millega Sul tuleb toime tulla ajaperioodil, kui Sind on tabanud väga tugev meeleolu ning tunne, et justkui Jumal oleks lahkunud.

Vaimne depressioon ei ole midagi väga haruldast. Väga paljud usklikud ei taha üldse tunnistada, et nad tegelikult võitlevad depressiooniga.
Kui Sa kardad seda tunnistada, et Sa võitled depressiooniga, siis juhtub see, et Sa paned ette maski, üritades jääda õnnelikuks, ning püüdes panna kõiki teisi uskuma, et Sinuga on kõik korras, kuigi tegelikult Sa ei tunnista, et Sinu tegelik valu muutub üha rängemaks ning Sinu haav muutub üha ravimatumaks.
Hea uudis on see, et depressioon ei ole eluaegne sündmus. See ei kesta igavesti. Väga hea uudis on aga see, et kui Sa hakkad tunnustama (võtad omaks) ning hakkad tundma kõike seda, mis Sinu sees tegelikult toimub ning ei ürita seda lihtsalt minema sõidelda, nagu see oleks kõik ainult vaenlane, ning hakkad mõistma, et Sinus on peidus sügavalt istutatud tunded teatud hulga uskumuste tõttu, millest Sa tugevalt kinni hoiad, mis põhinevad teatud olukordadele, millest Sa oled oma elus läbi läinud ning tõlgenduste tõttu, mis Sa oled loonud nende kogemuste tõttu. Ning kõik see juhib Sind teatud asjade juurde. Üks võtme asju selle juures on see, mida psühholoogias nimetatakse „automaatselt tekkivateks negatiivsetest mõteteks“. Nad tulevad Su ellu nagu mürsud ja raketid, sellise intensiivsuse ja kõike hõlmavusega, et Sa oled rabatud „Kuidas ma saan selliseid asju üldse mõelda!“ Need mõtted tulevad nii kiiresti, et raske on reageerida ning veel raskem on neid peatada.


Selliseid mõtteid nimetatakse „automaatsed negatiivsed mõtted“. Sul on vaja mõista seda, et Sinul on võimalik minna palves Isa ette, lukustada end Jumala salajasse paika ning hakata läbi töötama neid mõtteid ning HAKATA NEILE VASTU RÄÄKIMA. See on väga oluline.
Taavet ütles: „ mu hing, miks Sa oled nii rusutud! Pane oma usaldus Jumala peale!“ Mida Taavet teeb, on see, et ta räägib iseendale, oma mõtetele ja tunnetele. Ta räägib kõigele sellele, mis on hakanud korraga kõik koos tema vastu tõõtama. Loe Taaveti laule, kuidas ta tegeleb oma hingega.
Taavet väljendab end väga äärmuslikult. Nt. „minu voodist on saanud minu nutupaik, kus ma nutan terve öö!“ Taavet räägib oma luudest, mis on piinades. Taavet kirjeldab seda, mida me tänasel päeval mõistame depressioonina.
Nüüd Sa ütled mulle vastu ehk seda, et kristlased ei peaks olema depressioonis. Kas Sa peaks või ei peaks, aga siiski oled, siis selline jutt „ei peaks olema“ on lihtsalt üks järjekordne legalistlik, käsumeelne viis panna inimesi veel rohkem süüd tundma.


Aga enne seda, kui hakata nii kindlameelselt kuulutama seda, et kristlased ei peaks olema depressioonis, siis ma tahan Sulle rääkida sellest, et kui Sa väga hoolikalt hakkad uurima koguduse ajalugu ja lähed veel ajas tagasi ning õpid pühade usklike kohta Piiblis, siis Sa avastad, et paljud neist läksid läbi eluperioodide, kus nad kogesid masendust ja depressiooni.
Eliisa elus oli ajaperiood, kus ta ei teadnud, mida teha, ja see oli peale seda, kui ta elus oli olnud elu kõrghetk Karmeli mäel. Prohvet ei saanud üldse aru, mis oli toimumas. Vaenlane läbi Iisebeli tabas seda hetke ning ähvardas teda ning sel hetkel sisenes Eliisa ahastuse ja apaatsuse perioodi ning tänapäevaselt väljendades, ta elas läbi täieliku kliinilise depressiooni.  Sa ütled, aga seda väljendit ei ole Piiblis. See on lihtsalt termin, mida arstid kasutavad, et kirjeldada teatud seisundit inimese elus. Ja Eliisa oli sellises seisundis. Ja Jumal sekkus selle 40.päevase ajaperioodi jooksul, et teda alal hoida. Sest see, mis Sinuga juhtub depressiooni ajal on see, et Sa kas lõpetad söömise ning Sul kaob igasugune söögiisu või siis Sa hakkad just meeletult sööma, et leida mingitki rahuldust vajaduses, mis on täitmata.

Teine külg depressioonist on see, et see mõjutab väga oluliselt Sinu unetsüklit. Sa kas magad siis ebanormaalselt palju või siis Sa hakkad kannatama unetuse käes.
Ja depressioon tihtilugu reisib koos oma sugulasega, kelle nimeks on ärevus. Nad liiguvad tihtilugu koos. Mõnikord võib asi alata ärevusega ja lõppeda depressiooniga või siis alata depressiooniga, mis saab ärevushäirete päästikuks.
Ma tahan, et Sa jätaksid selle endale meelde: depressioon ei ole eluaegne sündmus. Sul ei pruugi olla mitte mingit hälvet ega haigust. Su elus võib ette tulla selliseid ajaperioode, millest Ustav Jumal viib Sind läbi. See, mida Sinul on vaja teha on see, et SA HAKKAD VASTU RÄÄKIMA NENDELE NEGATIIVSETELE MÕTETELE. Ma ei saa Sulle anda praegu terve tunni pikkust nõustamist sellel teemal. Aga ma saan anda Sulle mõned kõige aluselisemad juhtnöörid.
Sul on vaja õppida seda, kuidas esitada väljakutse nendele negatiivsetele mõtetele. Sa ei tohi olla passiivne, kui need tulevad esile. RÄÄGI NEILE VASTU! Isegi siis, kui Sul tuleb seda teha tuhandeid kordi päevas. Sul tuleb olla selles väga järjekindel. Tuleta omaenese südamele ja hingele meelde, et Jumal on Sinu tugevuse allikas. Ning kogu Sinu olemuse Abistaja. Ning et Jumal on see, kes aitab Sul taastada Sinu naeratuse, kui Sa oled järjepidev. Sa murrad sellisel moel läbi täielikku vabadusse.
Eliisa võitis oma depressiooni siis, kui Jumal andis talle killukese tuleviku visioonist ja prohveti kasulikkusest Iisraeli rahva elus. Jumal kandis prohveti sellest raskest ajast läbi. Jumal toitis prohvetit, sest ta ei tahtnud süüa sel ajal. Ta oli rahulolematu ja väsinud. Prohvet oli silmitsi tunnetega, et teda pole üldse enam vaja.


Ja depressioonil on võime Sind viia isolatsiooni paika. Kui Sa oled depressioonis, siis Sa tahad tagasi tõmbuda. Ja ma tahan julgustada Sind, et kui Sinul on kiusatud tõmbuda tagasi, siis on käes aeg, kus tuleb end teadlikult sundida, et minna ja olla koos oma sõpradega, isegi siis, kui Sa ei tunne end hästi ega taha üldse neid näha.



Nõustamisel me kasutame sellist väljendit, et „tee ususamme niikaua, kuni Sa jõuad pärale!“ Sekulaarne maailma psühholoogiline nõustamine ütleb: „teeskle niikaua, kuni jõuad pärale!“ Mõte on tegelikult sellest, et kui Sa tunned, et tahaksid eemale tõmbuda isolatsiooni ning Sa ei taha olla mitte ühegi inimese seltskonnas, siis ära alistu sellele meeleolule. Sest kui Sa alistud sellele meeleolule, siis vaenlane kasutab seda selleks, et Sind veel rohkem isoleerida Usu läbi sunni ennast, öeldes endale „see ei ole eluaegne sündmus! Kui ma tunnen ennast hästi, siis ma naudin tegelikult seltskonda ning seetõttu ma teen usus need sammud, justkui ma naudiksin ka praegu sõprade seltskonda, olgugi, et minu tunded ja emotsioonid on hetkel väga vastuolulises seisundis. Ma lähen sellest lahingust edukalt läbi!“
Sul on vaja õppida END JULGUSTAMA!
Üks suurimaid usukangelasi Piiblis, võib-olla ehk järgmine suuruselt peale Jeesust, apostel Paulus 2. Kor. 1.peatükis väljendab seal end nii, et ta oli nii sügavalt rõhutud ja koormatud, kui ta oli Aasias, et ta hakkas isegi elu põlastama. Paulus tahtis surra sel ajaperioodil.
Kui on olemas üldse kedagi, kes mõistab usku, mis liigutab mägesid, siis on see Paulus, kes õpetas usust nagu Jeesuski õpetas. Paulus tunnistas seda, et tal oli usku mägede liigutamiseks. Aga ta läks läbi stressi perioodist, kus ta oli niivõrd koormatud, et ahastus muutus nii suureks, et ta tahtis surra. Ta oli teada saanud, et talle oli määratud surmanuhtlus.  Mina ei tea, mida Sina mõtled sel hetkel, kui Sa neid Pauluse ridu loed, aga ma tahan Sulle öelda, et siin on üks suurimaid Jumala mehi, kes on elanud peale Jeesust, Paulus, kes läks oma elus läbi ajaperioodist, kus ahastus oli väga suur, nii et ta tahtis surra ja ta ütles siis seda, et ta pidi USALDAMA JUMALAT, kes äratab surnuid üles.
Sinul on vaja tunda oma ülestõusmise pärandust. Depressioon ei kesta terve elu.


Paulus oli ju see mees, kes ütles ka seda, et ärge muretsege ühtigi, vaid laske kõige ühes tänuga saada asjad Jumalale teatavaks. Läbi palve ja eestpalve. Ja siis Jumala rahu kaitseb kogu Sinu südant ja hinge. Teiste sõnadega Paulus ütles seda, et Sinul on võimalik panna enda ja ärevuse vahele puhvertsoon. Sa võid olla teadlik sellest, et ärevus on kohal, aga Sa võtad kohe seisukoha, et Sa ei reageeri sellest lähtuvalt, vaid Sa tunnistad selle olemasolu, aga Sa lased sellel olla ja ei luba hirmul end vallutada, et ärevus võtab Su elu üle.
Paulus väljendab 2 Kor. 1. peatükis väga selgelt seda, et kui ta siis vendade juurde saabus, siis ta ei tulnud nende juurde inimlike targutuse sõnadega, vaid et ta tuli täis nõrkust, et ta tuli hirmu ja värinaga. Kui see ei ole ärevus, siis ma ei tea, mis on. Paulus sai kirjas filiplastele öelda seda, et ärge muretsege ühtigi, just selle tõttu, et ta oli läbi läinud pimedast ajaperioodist, kus ta koges reaalselt hirmu ja ärevust.

Ma tahan Sulle kinnitada seda, et kui Sa oled valmis endale tõtt tunnistama, siis oled Sa võimeline tulema välja sellest, mida me nimetame depressiooni triaad. Mis see on? Depressiooni triaad on see, kui Sa sisened stressi perioodi ning Sa tunned, et Sa oled läbi põlenud. Esimene asi, mida Sa selles olukorras tegema hakkad, on oma elusituatsiooni ümber hindamine.
Vaenlane tuleb koheselt kohale ning hakkab kohe kõike alahindama. Ta hakkab ütlema: „See olukord on täiesti lootusetu.“ Kui Sa nüüd nõustud sellega, siis hakkab vaenlane edasi ütlema: „aga vaatame, kus Sa oled minevikus olnud.“ Ning hingevaenlane elustab iga mineviku negatiivse kogemuse, kust Sa oled varem läbi läinud ning Sinu mäletamisvõime on täielikult blokeeritud heade asjade suhtes, mis on ka minevikus juhtunud. Sest kui Sa oled pimedas kohas, siis Sa näed ainult pimedaid asju. Sest Sa fokuseerid ainult pimedatele asjadele. Hingevaenlase asub Sinu negatiivsete tunnetega koostööd tegema ning veenab Sind selles, et Sinu situatsioon on lootusetu. Siis ta veenab Sind selles, et ka Sinu minevik oli lootusetu ning nõustumise korral Sa oled juba hakanud kõike alahindama (ja ümber hindama) ning siis on juba tulemas ka kogu tuleviku alahindamine. Sest vaenlane ütleb Sulle, et mitte miski ei muutu.
Ja siin on selle olukorra kõige suurem lõks: Kui situatsiooni on hingevaenlase suunamisel ümber hinnatud, siis on ka minevik negatiivselt ümber hinnatud ning kogu lõpptulemus on see, et ka tulevik on ümber hinnatud. Seda nimetataksegi depressiooni triaadiks. Ning lõplikuks punktiks selles protsessis on Sinu isiku ümber hindamine. Lõpptulemuseks on see, et Sa hakkad kahtlema oma väärtuslikkuses, oma väärtuses ning võimes toime tulla.

Aga kõik need asjad on VALED. Sul on võimalik õppida seda, kuidas RÄÄKIDA ENDALE TÕDE. Ning kuidas esitada väljakutse igale valele uskumusele, mis on kantud ärevusest ja depressioonist.
Õpi seda, kuidas RÄÄKIDA END VÄLJA ning kuidas lubada Imelisel Abilisel ja Nõustajal – Kristusel Sinu sees- olla SINU ISIKLIKUKS JULGUSTUSE ALLIKAKS. Lase Kristuse Sõnal olla oma suunajaks ja õpetajaks ning juhiks.
Ja julge uskuda seda, et depressioon on ajutine, selle aeg saab ümber.
Ma palvetan Sinu eest, et elus ette tulevatel rasketel ajaperioodidel Sa õpid seda, kuidas esitada väljakutse igale ebanormaalsele uskumusele, mis tõuseb üles koos ärevuse ja depressiooniga. Et igasugused faktide moonutamised ja liialdamised ning piinavad asjade üle paisutamised, depressiivne ja ärevust täis mõtlemine saab paljastatud ning et Sa avastad kindla veendumusega selle, et Sul on meelevald võtta vangi absoluutselt iga mõte, mis tõstab end Kristuse tunnetuse vastu ning Sul on võimalik teha selge vahe enda ja nende surmavate mõtete vahele, sest Sina ei ole need negatiivsed mõtted. Sina ei ole need negatiivsed mõtted. Sina võid oma elus valitseda meelevalla ja autoriteediga ning minna läbi sellest ajaperioodist teadmisega, et Jumal on suunanud igat Sinu sammu suures tuleviku plaanis.



Konspekteerinud ja tõlkinud ja kujundanud Jana Naudi 13.09.2015

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar