teisipäev, 6. oktoober 2015

Andrei Shapovalov „Kunst Jääda Iseendaks“



lühike kirjalik versioon jutlusest:

Мe elame põlvkonna keskel, kus rahvas ei oska või ei taha elada eesmärgikindlalt ja fokuseeritult. Nende tähelepanu on väga kerge kõrvale juhtida ja nad huvituvad väga kiiresti järgmistest asjadest.
Need inimesed ei ole võimelised mitte midagi lõpuni viima, sest see põlvkond suudab enne kaotada huvi asja vastu, kui hakkavad tulemused esile tulema.

Koguduses on ses osas täielik epideemia, inimestele on vaja kogu aeg mingit uut meelelahutust ja kui mingid tulemused ei tule paari päeva jooksul, siis koheselt arvatakse, et asi ei olnud Jumalast.
Esimene eduka isiksuse kohta käiv seadus on oskus täielikult ja totaalselt fokuseerida seatud eesmärgile nii, et mitte miski ei suuda nende tähelepanu kõrvale juhtida ega röövida nende huvi.
Miks inimesed ei suuda fokuseerida ega keskenduda?
Esimene põhjus on see, et meid ümbritsevad sellised inimesed, kes pidevalt üritavad teha parandusi ja ümberkorraldusi nii, et lõpuks ei jõutagi reaalsete tulemusteni. Keegi kogu aeg avaldab meile survet, nõudes muutusi, mida nemad kangesti tahavad näha meie eludes.


Teie teate seda, et ma kannan päikeseprille, mis olid moes 80-ndatel aastatel ja see on täiesti hämmastav, kuidas minu juurde tuleb pidevalt inimesi, kes üritavad mind veenda selles, et mul tuleb need päikeseprillid kiiresti uuemate ja moodsamate vastu välja vahetada, sest need, mida ma praegu kannan, on täielik „kolhoos“(eesti slängis „nõukaaegne“)!
Ja loomulikult ma lähen ja ostan uued prillid ja praegu on moes sellised, mis ma viskasin ära 90-ndatel…
Ja ausalt öeldes, minu jaoks ei ole esmatähtis see, kuidas mu prillid välja näevad, vaid see, kuidas need prillid funktsioneerivad. Ja ma olen kaotanud juba järje nendes moestiilides, sest keegi kogu aeg tegeleb sellega, et peale suruda pidevaid muutusi.
Teiste sõnadega oleks võinud asjad alles hoida 20.aastat ning praegu oleks täielik „vau“! Moeloojad on tänaseks tagasi toonud selle 90-ndate stiili ja kõik need tänased „adidas“ dressid on just sellest ajastust pärit ning inimesed on vaimustuses nendest. Ja vanu mudeleid hinnatakse täna kõrgelt.
Uskuge mind, armsad, kui selline asi eksisteerib maailmas, siis see puudutab ka kogudust väga tõsiselt, sest seal toimuvad sellised asjad palju teravamalt.
Aastast aastasse on meie ettekujutus sellest, kes me oleme ja mida me peale saavutama, niivõrd mõjutatud teiste inimeste arvamustest ja ideedest, et me oleme kaotanud võime nautida seda, kes me tegelikult oleme ning mida me oleme saavutanud.



Keegi üritab pidevalt muuta meie fookust ja eesmärke nii, et me kaotame täielikult võime nautida oma saavutatud võite. Keegi projitseerib pidevalt muutuvat pilti võitjast ning seetõttu me tunneme pettumust sellest, kes me täna oleme.
Saage aru, et keegi alati saab olema meist rikkam, targem, ilusam, kellelgi saab olema suurem kogudus ja suurem mõjuvõim, keegi on kindlasti populaarsem. Palun ära lase sellel kõigel mõjutada seda pilti, kellena Jumal Sind näeb.

Kujuta ette, et võib-olla oled Sa juba saavutanud palju rohkem kui Sa oleksid pidanud ning Jumala silmis oled Sa juba täielik võitja, aga kristlik meedia, sotsiaalvõrgustikud ja foorumid pidevalt survestavad ja mõjutavad Sinu pilti sellest.
Ma olen märganud seda, et inimestele meeldib Sinu ees kiidelda nende asjadega, mida Sinul ei ole, ning see põhjustab Sinus sellise tunde, et Sa justkui peaksid nüüd tegema midagi, et saavutada sama. Sa ei pea inimeste jutust mõjutatuna liikuma suunas, kuhu Sina ei pea minema.
Kujutad ette, et Sul on praegu võimalik olla sellises olukorras, kus Sul võib olla eesmärk ja missioon, mida Jumal ei ole Sulle üldse andnud ning kõik Sinu praegune tegevus on tegelikult provotseeritud hingevaenlase poolt, kes on kasutanud selleks inimesi Sinu ümber.
Ela selles maailmas rahulikult iseendana ning ära lase mitte millelgi peale Jumala ennast juhtida ja endale väljakutset esitada.
Mina ei vastuta naabri andide ja talentide eest ja ma ei luba ka kellegi teise andidel ja talentidel mõjutada end nii, et minust saab keegi, kelleks Jumal mind pole loonud.



Tuletage meelde tähendamissõna talentide kohta- kui Jumal on kellelegi andnud kaks talenti, siis ärgu see hakaku survestama kedagi, kellele Jumal on andnud viis talenti.
Kui Sa elad oma elu nii, et Sa pidevalt võrdled end teiste inimestega, siis tea seda, et sel viisil ei saa Sa eales oma elus tunda rahulolu, sest alati tuleb keegi, kes on andekam ja parem kui Sina. Õpi töötama sellega, mis Jumal on Sulle usaldanud.
Taavet suhtumine oli: „Ma ei sisene oma kutsumisse, kui ma hakkan riides käima nagu Saul, istuma Sauli hobuse seljas ja kasutama Sauli sõjavarustust, ei! Jumal on mulle usaldanud lingukivi ja ma saan professionaaliks selle kasutamisel.“
Tegelikult Taaveti üle ju naerdi, ka Koljat naeris, sest sellel ajal oli sõdurite riietumisstiil teistsugune, aga see kõik ei mõjutanud Taavetit.
Terve meie elu jooksul on olemas alati keegi, kes tahab, et Sa oleksid „keegi“, aga mitte Sina ise.
See kõik algab juba lapsepõlves, kui hakatakse ütlema: „ Ole nagu Sinu vend on!…..ole nagu Sinu õde on!…..Sa pead saama arstiks, professoriks, sest automehhaanikud on lollid, koristajad on odav tööjõud jne.“
Armas inimene, Sa võid minna hulluks sel viisil, kui Sa üritad saada professoriks, ning jääda ilma õnnest, mis Sul oleks, kui Sinust saaks autojuht või mehhaanik.
Meie elu jooksul on alati neid, kes sõnastavad ümber edukuse mõiste ja põhimõtte, aga alates interneti ja sotsiaalvõrgustike tekkest oleme me täielikult kaotanud pea ning meie elust on saanud mingi rumal võiduajamine millegi nimel, mis polegi saavutatav.
Sest kui Sa oled midagi saavutanud ning saanud kellegi sarnaseks nagu Sa soovisid, siis selleks ajaks on edukuse pilt juba jõutud ümber kujundada.


2 Коrintlastele 10:12-13)
Me ei soenda endid nende sekka arvata või nendega kõrvutada, kes end ise Teile soovitavad, sest nemad ei mõista, et nad mõõdavad end iseendaga ja kõrvutavad end iseendaga. Aga me ei taha kiidelda mõõtu pidamata, vaid selle korra mõõdu kohaselt, mille Jumal meile on mõõduks määranud, et jõuda ka Teieni.

Ma olen pigem võrratu komandör, kui õnnetu kindral.
Millegipärast on selliseid inimesi palju, kes teevad rumalaid otsuseid ja näevad rumalad välja ning üritavad teha asju, milleks nad ei ole kutsutud, teevad oma „margi täis“ lihtsalt sellepärast, et toita oma enesearmastust ja olles juhitud teiste inimeste arvamuse poolt.
Miks me näeme reaalselt nii vähe tõeliselt suuri inimesi? Sest tõeliselt suured inimesed ei luba ennast mõjutada mitte kellelgi ning teatud protsesside tõttu on nad oma elemendis tõeliselt oskuslikud, paremad kui mingi kuningas mõõgaga.
Tõenäoliselt me ei näe tõelist Sind, vaid näeme ebakvaliteetset versiooni sellest, kes Sa tahad olla.
Õpi fokuseerima selleks, et olla Sina ise. Ära sega minul saamast selleks, kelleks mina pean saama, kelleks Jumal mind on loonud.
Jumal tõstab Sind täpselt sellele tasemele, mis survet Sina suudad taluda. Kõigil meil on erineva kõrgusega valulävi ja surve talumise tase.  


Teiste sõnadega kirjeldades, minu tool, mis on disaineri poolt kujundatud, on loodud vastu pidama teatud raskust ja survet, mitte rohkem. Disainer ei ole sellega arvestanud, et minul võib tulla tahtmine selle tooli peale panna tervet autot.
See on ka üks põhjusi, miks paljud Jumala lapsed Kristuse Ihus elavad läbi õudusi ja piinu, sest nad on avanud end asjadele, milleks Jumal pole neid loonud.
Inimesed alustavad teenistusi, milleks nad pole valmis, ja nad teevad seda lihtsalt sellepärast, et nende ümber on tekkinud surve, ja nüüd see Jumala sulane on ise avanud ukse piinadele.

Inimesed abielluvad ja lähevad mehele, olemata vaimselt ja moraalselt selleks valmis, ja lihtsalt sellepärast, et vanemad avaldasid selleks survet ning nüüd on maailmas üks õnnetu perekond, kaks tarbijat, kes ei oska teise heaks end ohverdada.

Õpi olema Iseenda parim ja ilusaim versioon, professionaalne Sina ja keeldu survest elada kellegi teise kingades.
Ja Sa imestud siis sellest, kui edukaks Sa muutud, ja eelkõige seetõttu, et Sa oled otsustanud olla tegelik ja reaalne Sina!
Rahuldamatus ja pettumus tavaliselt tabab neid, kes ei hoia oma unistusest piisavalt kaua kinni, et näha reaalseid tulemusi.
Usu mind, selleks, et omada oma elus tõelist tulemust ja edu, selleks on vaja kõigepealt saada professionaalseks. Aga selleks, et saada professionaalseks, selleks on vaja päris palju aega, aga aeg on see, mida meie kiirtoidu põlvkond ei taha aga raisata.


Meie ajastu epideemia on see, et kõik kiireneb: internet muutub järjest kiiremaks, arvutid on kiiremad, kiiremad on triikrauad, kiiremini töötavad telefonid ja kui miski ei ole piisavalt kiire, siis see põlvkond seda ei taha.
Ja selle kõige keskel unustatakse ära, et Jumal on vanamoodne, ja Temal pole kavas Sinu saatusele panna kiiret protsessorit. Sa saad tervest protsessist niimoodi valesti aru, sest mitte midagi Sa ei saavuta kiirelt, pigem saab väga palju aega kulutatud „Joosepi“- laadsele ettevalmistusele.
Jumal on seesama eile, täna ja igavesti.
Meenuta seda, et Jumalal kehtib ikka veel see reegel, et Sa lõikad üksnes seda, mida Sa oled külvanud.
Me üritame Kogudusest ammutada seda, mida me pole sinna investeerinud. Sa üritad oma ärist saada asju, millesse Sa pole investeerinud. Sa nõuad oma abikaasalt armastust, mida Sa ise pole temasse investeerinud. Sa ootad oma lastelt sõnakuulelikkust, aga samal ajal Sa ei investeeri oma lastesse tõelist isadust (emadust).
Sellist liiki inimesi ma nimetan kõndivad pankrotid.
Me elame täna maailmas, kus enamus kristlasi soovib ülendust ilma vastava protsessita.
Paljud ei suuda vastu astuda oma Koljatitele, sest nad on alavääristanud seda aega, kui tuli tegeleda lõvide ja karudega.
Ja paljudele ei anta Egiptuses valitsuskeppi, sest nad keeldusid oma südame ettevalmistusaastatest pimedates koobastes.
Sul on õigus võtta elult nii palju, kui Sa oled sinna investeerinud.
Armsad, õppigem investeerima, õppigem ootama, lubamata millelgi, peale Jumala, valitseda meie saatuse üle.


Tõlkinud ja kujundanud Jana Naudi 06.10.2015





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar