esmaspäev, 5. oktoober 2015

James W. Goll „Prohvetlik Pilguheit Heebrea Uude 5776. Aastasse“


Me oleme nüüdseks sisenenud Heebrea kalendri järgi Uude 5776. aastasse! Selle ajaperioodi Kümme Aukartuse Päeva on aeg, mil paljud prohvetlikud Usklikud võtavad Jumalalt vastu ilmutusi uue aasta tarvis. Veidi hiljem ma toon välja mõned asjad, mida Jumal on mulle rääkinud- selle hulka kuulub saabuv lõikus, kasvav nälg Jumala Sõna järgi, unistuste täitumine ning töötegijate väljasaatmine lõikusele.
Juudi Uue Aasta Erilisus
Pühapäeva, 13.septembri, päikeseloojang tähistas Rosh Hashanah algust, millele järgneb  Kümme Aukartuse Päeva. See lõpeb Lepituspäevaga, mida sel aastal tähistati 22.septembri päikeseloojangust kuni 23.septembri päikeseloojanguni.
Rosh Hashanah on ka Yom ha-Din (Kohtumõistmise Päev), mis juhatab sisse „Kümme Aukartuse Päeva“ (Yomin Noraim) – kümme päeva selleks, et pöörduda ja meelt parandada- mis siis lõpeb Lepituspäevaga (Yom Kippur). Sellel ajal on traditsiooniks tervitada üksteist sellise fraasiga „L´Shanah Toyah Tikateyvu“, mis tähendab „Et Su nimi oleks kirjas Eluraamatus!“
See püha on üheaegselt nii pühalik kui rõõmsameelne, sest see on nii Meeleparanduse kui ka Kohtumõistmise Päev.  Seda tähistatakse kaks päeva. Esimesel päeval mõned õigeusklikud juudid harrastavad sellist traditsiooni nagu "tashlich", mis hõlmab endas veekogu äärde minekut ja oma taskute tühjendamist või leivakoorukeste vee peale viskamist. See on sümboolne tegevus, mis pärineb Miika 7:19"Sina heidad kõik meie patud mere sügavustesse“
Pidusöök, mida perekonnad selle püha tähistamiseks lauale panevad, on meekook, vein ja mee sisse kastetud õunaviilud, mis sümboliseerivad lootust, et tuleb magus ja õnnelik aasta. Teisel õhtul süüakse puuvilju, mis on sellel hooajal kättesaadavad, Hallah leiba, mis on ümara kujuga, sümboliseerides pead. See aeg on nii Jumala otsimiseks kui Tema Headuse tähistamiseks.
Jeesuses Kristuses me usume, et Tema on Tõotatud Messias; Tema on toonud lepituse meie pattude eest ning Tema on kõigi jaoks Tee Isa juurde. Iga uus päev on päev Kristuses. Tema on „Taeva Leib“, mis on tulnud meie jaoks siia maa peale. Aga ometi meie, Uue Testamendi Usklikud, kes austame Heebrea kalendrit, oleme kutsutud  tähistama ka Isanda Poolt Paika Pandud Pühasid.
Selle aasta Juudi Uus Aasta on eriliselt tähtis selle tõttu, et algas Juubeli Aasta! Juudi kalendris on aastad jälgitavad seitsme aastaste tsüklitena ning iga seitsmes aasta on sabati aasta (hingamise/puhkamise aasta). Ja siis seitsme tsükli lõppedes ( peale 49.aastat) tuleb 50-nes aasta: Juubeli Aasta, mil põllumajanduslikud tööd lõpetatakse, maad tagastatakse nende algsetele omanikele ning kõik orjad lastakse vabadusse! (Vaata 3 Moosese 25: 8-24).  Jumal tahab sellel uuel aastal valada Sinu peale Oma Mõõtmatud Õnnistused!

Minu Prohvetlik Pilguheit 5776.aastale
Kümne Aukartuse Päeva jooksul võtavad paljud prohvetlikud Usklikud Isandalt vastu ilmutuslikke unenägusid ja nägemusi, kui nad on end eraldanud ning pühendanud sel ajal otsima Jumala palet. Oma elus olen märganud, et igal aastal on see minu jaoks väga eriline aeg, mil Ilmutuse Vaim on erakordsel moel minu üle. Mida me siis peaksime ootama 5776.aastal?
Siin on mõned asjad, mida Isand on eriliselt esile tõstnud selle aasta jaoks:
• Ebatavaline Püha Vaimu liikumine tuleb nende hulgas, kes rändavad või on pagulased, kes otsivad turvalist paika siin loomulikus maailmas- nad leiavad oma turvalisuse Isandas Jeesuses Kristuses Endas. Kümned tuhanded moslemid leiavad usu Jeesusesse Kristusesse kui oma ainsasse Tõelisse Jumalasse!

• Jumala Sõna saab olema „elav ja aktiivne“ ja me õpime palju suuremal määral mediteerima, rääkima ja deklareerima Elu Sõnu. Tuleb Jumala Sõna ärkamine!
• Uus laine pühade varustamiseks ujutab üle Koguduse, et jõustada ja varustada Usklikke olema „väljaminejad“ Lõikuse põllul.
• Taaskäivituse nuppu vajutatakse paljude inimeste, perekondade, abielude ja majandusliku toimetuleku aladel ning käes on aeg unistuste täitumiseks. Ja siis on aeg uueks unistamiseks!
• Praegu on aeg, et lõigata seda, mida on külvatud eelmistel ajaperioodidel. Jumal mäletab Sinu palveid, rasket tööd ja pisaraid ning Ta tasub Sulle.

Tõlkinud Jana Naudi 05.10.2015


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar