esmaspäev, 22. august 2016

Kris Vallotton “4 Sammu, kuidas võita kadedus”




kadedus ja kahtlustamine

Apostel  Jakoobus  kirjutas: “Seal, kus eksisteerivad kadedus ja isekad ambitsioonid, seal on korratust ja  igat kurja asja.” Ma olen võidelnud kadedusega enamuse ajast oma elus. Kadedus kannab väga paljusid erinevaid maske. Mõnikord see nimetab ennast eristusvõimeks, kui ta otsib oma ohvri südamest põhjusi, et teda häbivääristada ja maha teha. Aga tegelikult eristusvõime and, mis on jõu saanud kadeduse vaimu poolt, on kahtlustamine. Kahtlustamine on sellise “eristusvõime” kuri kasuõde. Kadedus on puhas kurjus. See avab meie elus ukse kurjadele vaimudele viisil, nagu mitte üks teine patt ei suuda seda teha.   

Kadedus inspireeris Kaini Aabelit tapma. Joosepi vennad müüsid ta orjaks ning kuningas Saul tahtis Taavetit kapitaalselt hävitada, kuigi Taavet oli tema üks kõige julgemaid ja lojaalsemaid sõdureid. Nii, nagu naised laulsid tänavatel, et “Saul tappis tuhat ja Taavet kümme tuhat”, nii lahvatab kadedus tihtilugu põlema seal, kus keegi saab rohkem tähelepanu või on populaarsem kui meie. Sauli elus avas kadedus ukse hullumeelsuse ja mõrvarlikkuse vaimule. (Vaata 1 Saamueli 18). See muutis Sauli- tagasihoidliku maapoisi - massimõrvariks!

 

kadedusel ei ole sõpru

Kuigi kadedusel on väga palju erinevaid nägusid, ei ole sellel mitte kunagi mitte ühtegi sõpra.  Inimene võib ühel päeval Sinusse suhtuda väga hästi ning Sind isegi ülendada, aga järgmisel päeval võid Sa tema jaoks osutuda suureks ohuks. Niikaua, kuni see inimene tunneb end Teist populaarsemana, andekamana, ja mõjuvõimsamana, niikaua see inimene võib Teile anda ülendust, aga hetkel, mil teise inimese  tuntus, soosing, andekus ja mõjuvõim hakkavad ületama selle inimese omasid, algab tõeline sõda.

Kadedus hakkab meid inspireerima, et seda inimest kuidagi vähendada ja taandada, et tuua esile tema nõrkusi, et luua struktuuri, et teda kontrollida, leida mingi põhjus, et olla tema vastu ning õhutada teisi inimesi või rahvahulki teda taga kiusama.

Kadedus võib ehitada imeilusa lossi, aga selle ehitise keldris luurab tegelikult ringi hävitaja, kes ootab oma võimalust, et tulla esile meisterliku kavala lükkega, et alla tulistada, kukutada, alandada ja välja ajada oma ohvrid.

 

4 Sammu, kuidas võita kadedus

Aga mida siis teha? Ma toon siin välja 4 sammu, kuidas võita kadedus:

 

1.   Kõige esmalt on meil vaja tunnistada seda, et me oleme kadedad ning me peame seejärel lõpetama oma patu õigustamise! Kui see näeb välja nagu part, see häälitseb nagu part, käib ringi ja tegutseb nagu part, siis see on part!!! Kui me ei ole siirad ja ausad, siis me võime käia ringi ja rääkida teistele inimestele, kui väga me armastame ja imetleme seda inimest, aga kui me ei tee kadedusega lõpparvet ja maskeerime kadeduse pattu, siis sellest kasvab meie elus tõeliselt inetu koletis.

2.   Kui me tunneme ära, et me kedagi kadestame, siis meil tuleks koheselt selle inimese ellu investeerida. Sest sellisel viisil saab selle inimese võit ka meie võiduks!

3.   Keeldu kadedust tunnustamast ja vastu võtmast! Hakka vastu sellele vaimule. Ära anna oma mõistusele luba end võrrelda teiste inimestega. Arenda endas tõeliselt tänulikku südant teiste inimeste suhtes.

4.   Meil on vaja meeles pidada, et meie Taevasel Isal on küllaldaselt armastust, varustust, kuulsust, soosingut jne. Kõigi Oma laste jaoks. Kui keegi teine saab seda, mida meie igatseme, siis on ikkagi piisavalt küllaldaselt ka meie jaoks. Ühe inimese ülendus ei tähenda teise inimese madalamale ametikohale viimist. Aga kui me ei suuda tähistada teiste inimeste võitusid, siis Isand ei lase ka meie võitudel esile tulla. Ja vastupidiselt, kui meie oleme piisavalt alandlikud ja suudame ENNAST alandada, siis Tema ülendab meid ÕIGEL AJAL!
 
Tõlkinud Jana Naudi 22.08.2016

1 kommentaar: