pühapäev, 25. september 2016

Christy Johnston „Võimsad Vapruse Mehed ja Naised- Tulge Peidust Välja!“


 

Hiljuti ma kuulsin, kuidas Taevane Isa ütles mulle: „Ma kutsun Oma võimsaid vapruse mehi ja naisi peidust välja tulema!“ Tema sõnad olid täis sellist autoriteeti ja jõulisust, et ma olin lausa väga hämmastunud. Ma pidin oma toimetamised pooleli jätma, sest ma kogesin, et on hädavajalik, et ma süveneksin Giideoni loosse ja õpiksin sellest. Ja kui ma siis võtsin Giideoni loo ette, et seda lugeda, siis ma kogesin, kuidas Isa deklaratsioon sai minu jaoks palju selgemaks ja mõistetavamaks.

Kohtumõistjate 6: 11 (inglise keelest) me kohtume Giideoniga:

Ja Jehoova ingel tuli ja istus tamme alla Ofras, mis kuulus abieserlasele Joasele; ja selle poeg Giideon peksis nisu viinamarjade pressimiseks mõeldud surutõrres- ta peitis end midjanlaste eest.

See salm on ülioluline. Giideon peksis nisu viinamarjade pressimiseks mõeldud augus „ennast peites“. Nisu peksmine oli sel ajal täiesti tavaline tegevus- protsess, kus nisu pea eemaldatakse varre küljest. Seda toimingut tehti tavaliselt selleks määratud spetsiaalses kohas, kõigile nähtavas paigas mäe otsas. Miks? Sest tuul oli selle toimingu juures võtmefaktoriks, mis aitas eraldada nisupea varte külgest. Enamus farmereid kasutas raskete härgade või veiste abi, et nisu tallata.

Miks siis Giideon tegi seda väga rasket tööd omaenese jõust, oma paljaste käte abil, ja peitis end veel pimedas augus? Iisraeli rahvas oli sel ajal midjanlaste raske rõhumise all. Algselt oli Iisraeli rahvas teinud valesti Jumala ees, kui nad olid hakanud kummardama ebajumalaid, aga vaenlaste rõhumise all hakkasid nende südamed pöörduma Jumala poole. Midjanlased olid inimesed, kes olid rõhunud ja röövinud Jumala rahvast. Kohtumõistjate 6.peatükk räägib sellest, et midjanlased röövisid nii palju Iisraeli rahva käest, et Jumala rahval ei jäänud üldse midagi enda kätte, millest elada.

Saatus Kutsub

Ja kui me leiame Giideoni sealt tünnist, siis ta parasjagu üritab peita oma kätetööd oma vaenlaste eest. Ta tegutseb hirmus, et temalt võetakse see, mis talle kuulub. Täpselt selles paigas, kus Giideon on täis hirmu ja peidab ennast, on paik, kus Jumala ingel ilmub talle ja kutsub teda esile astuma. Sellel hetkel kuulutatakse tema üle deklaratsiooni sellest, kes ta tegelikult oli- mitte tõsiasja, kellena ta sel ajahetkel toimis.

Kohtumõistjate 6: 12 ütleb:

„Ja Jehoova ingel ilmutas ennast temale ning ütles talle: „Jehoova on Sinuga, Sa võimas sõdalane!“

Kui vaadata teisi tõlkeid, siis tulevad välja sellised väljendid ingli suust: „Võimas kangelane, võimas vapruse mees, hulljulge ja väga vapper mees.“ Mida Jumal sel hetkel tegi? Jumal kutsus esile Giideoni saatust, Ta kutsus esile seda vaprat meest, kes Giideon sisemiselt tegelikult oli, kuigi tema välised olukorrad ja tegevused rääkisid otse vastupidist. Kui Jumal oleks määratlenud Giideoni selle alusel, millised olid mehe käesolev olukord, siis oleks Ta võinud öelda midagi sellist: „nõrk, hirmu täis, peidus olev.“ Selles loos on väga sümboolne ka Giideoni nime tähendus. Väga lihtsalt tõlgituna tähendab Giideoni nimi: raidur, raietöömees või „keegi, kes lõikab ära/maha“. Giideoni saatus oli lõigata ära ja lõigata maha see vaenlase rõhumine, mis oli tõusnud Jumala rahva vastu.

Aga alguses oli Giideoni väga raske veenda. Isegi siis, kui tema ees seisis Jumala ingel, kinnitades talle seda, kes ta tegelikult oli, reageeris Giideon esmalt sellele nii, et tal puudus igasugune usk. Giideon vastas: „Mina, Mu Isand? Kui Jumal on meiega, siis miks kõik see on juhtunud meile? Kus on kõik need imed ja tunnustähed, millest meie vanemad ja vanavanemad on meile rääkinud, öeldes: „Kas Jumal mitte ei vabastanud meid Egiptusest?“ Aga Jumal võttis Giideoni kohe isiklikult ette ja ütles: „ Sina mine selles jõus, mis on Sinule antud. Päästa Iisraeli rahvas midjanlaste käest. Kas Mina pole see, kes Sind läkitab?!“

Jumal vastas Giideonile väga otsekoheselt. Jumal kinnitas Giideonile: „Mine selles jõus, mis Mina Sulle annan….see kuulub Sulle!“

Peidupaigast Välja ja Oma Tõotuse Sisse

Kas Sa oled hiljuti leidnud end olukordade keskelt, kus tundub, et vaenlane on asunud täiel jõul Sinu käest varastama? Kas tundub, nagu tabaks Sind üks löök teise järel ning Sa koged, kuidas Sul on jäänud hästi vähe jõudu, rõõmu ja rahu alles? Lahing, mida Sa oled pidanud, tundub hästi pika, väsitava ja vaevarikkana. Ning ainus mõistlik tegu tundus olevat see, et tuleb end ära peita. See auk, kuhu Sa oled taganenud ning end ära peitnud, tundub ühest küljest ahistavana, aga see on andnud Sulle ka võltsi turvalisuse tunde.

Kui Sinu elu on olnud viimasel ajal tohutu vaenlase surve ja rünnaku all, siis oled SINA SEE, Tema Võimas VAPRUSE mees ja naine, keda Jumal on kutsumas peidupaigast välja tulema! Ta kutsub Sind välja jõus ja tugevuses, millega Tema on Sind varustanud! Jõus ja tugevuses, mis Tema Sulle annab! Sul on olemas kõik, mida Sa vajad ning aeg on käes, et tulla välja sellest peidupaigast ja ebakindlusest ning lõigata maha see vaenlane, kes on liiga kaua saanud Sinult röövida.

Kui Sa oled Giideoni sarnane, kes kahtleb Jumala valikus, et Jumal saaks Sind üldse valida ning Sul on pikk nimekiri põhjustest, miks Sina pole piisavalt julge, siis Jumal võtab Su ette. Jumal pöördub Sinu poole ning kinnitab Sulle, et see oled tõesti SINA, kelle Tema on valinud. Kui Sa ei tunne end üldse julge ja vaprana, siis Jumal on tegelikult samal ajal Sind varustanud kõigega, mida Sa vajad ning Tema kasutab ka kõiki neid aastaid, mil Sa raiskasid aega olles peidus, selleks, et pöörata see kõik lunastavaks väeks, mis hakkab vabastama kõiki neid teisi inimesi ahelatest, kes on samuti olnud peidus.

Tõuse täna üles ning astu välja august, mis on teinud Sind liiga pikaks ajaks passiivseks ja ebaefektiivseks. On aeg tõusta ja särada! Mine välja jõus, mis Jumal on Sulle andnud, Sa võimas vapruse mees ja naine. Käes on Sinu aeg!

 
Tõlkinud ja kujundanud Jana Naudi 25.09.2016

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar