pühapäev, 18. september 2016

Glenn Bleakney „Kas Jumal On Ära Rikkunud Sinu Plaanid?



Praegu on käes ajaperiood, kus tuleb olla kindel, et Sa oled õigel ajal õiges positsioonis. Jumal on liigutamas oma inimesi uutes suundades, et teostada Oma jumalikke eesmärke. Eranditult kõigil meil tuleb meie vaimsel teekonnal hetk, kus Jumal veenab meid tegema Temaga koostööd, et me lubaks Temal end juhtida täiesti uues suunas. Ta eelistab seda, et me oleme tundlikud Tema juhtimisele, teeme Temaga täielikult koostööd ning oleme õigel ajal nõus liikuma uues suunas. Aga tihti on meiega lugu selline, et Ta peab sekkuma meie elu asjadesse, sest olgem ausad – me peame tõdema fakti, et me oleme mugavad ning kinni jäänud eluvoolu koos oma argipäeva toimetustega. 

Et Jumal saaks tõesti Endale meie tähelepanu ning juhtida meid suunas, kuhu Tema igatseb, siis on Tal on meie jaoks strateegiad, mida Ta kasutab ja seda väga efektiivselt. Kuigi me ei tohi olla teadmatuses, mis puudutab saatana manöövreid (2 Kor. 2: 11), on meil palju enam vaja olla teadlik Jumala teedest (Laul 25: 5) Jumala teede tundmine toob meie elus endaga kaasa Tema väeliste tegude kogemise ( Laul 103: 7)

Ma toon välja kolm viisi, kuidas Jumal tegutseb meie elus, et juhtida meid uues suunas:

1.   Ta segab vahele meie plaanidele

2.   Varustuse kokku tõmbamine

3.   Erinevate suhete lõpetamine/laialiminek

 

 

1.  Meie Plaanidele Vahele Segamine

Apostel Paulus sai apostelliku mandaadi kuulutada Evangeeliumi paganatele. Et täita seda talle antud mandaati, siis ta külastas Rooma impeeriumi võtme linnasid. Aga ometi räägib Uus Testament loo, kust me saame teada, et vähemalt ühel korral ta ei olnud võimeline täitma oma ülesannet, sest Jumal tuli ja otsustas teda peatada. (Ap. 16: 6-7)

Võib- olla oled Sa kogenud, nagu apostel Paulus koges, et ühel hetkel, kui Sa üritad teha Jumala tahet, Sa oled liikumas teatud suunas teekonnal ning korraga jõuad Sa paika, kus Sa „jooksed vastu seina“ ning pead peatuma. Ja sellest hetkest alates on täiesti ükskõik, kui kõvasti Sa üritad tööd rabada, Sul ei õnnestu saavutada mitte mingit edu. Projektid ja visioonid, mis algselt olidki Taevalikud visioonid ja Sa olid täidetud sügava kirglikkusega, on nüüd jõudnud punkti, kus Sa kõige selle keskel oled rampväsinud ning mõned asjad on täiesti kokku kuivanud.

Kui me jookseme ummikusse, siis on täiesti loomulik reaktsioon see, et me pöördume harjumuspärase juurde tagasi. Me näeme jüngreid seda tegemas, kui Jeesus suri. Nad läksid tagasi kala püüdma, kuigi nad olid saanud väga selged juhised jätta kõik see ning järgida Kristust (Vaata Luuka 5: 10-11, Johannese 21: 3) Kuna nad olid professionaalsed kalamehed, siis võisid neid motiveerida isegi majanduslikud huvid, mis panid neid sel viisil tegutsema. Hoolimata sellest on võimalik meil näha, et nende eludest kadus järjepidev varustus ning nad kaotasid püsiva rahu, kui nad üritasid tagasi pöörduda oma mineviku harjumuspärasesse keskkonda.

Kui Jumal juhib meid välja harjumuspärasest kohast ning edasimineku tee on blokeeritud, siis mis on sellise olukorra lahenduseks?

Sellises olukorras on meie jaoks valmis pandud mõningad läbimurded, mis on võimalik kätte saada vaid läbi palve. Meil on vaja sellises olukorras otsida Jumalat, kuni me saame Tema käest Taevast väga selged vastused. Pauluse puhul oli see öine unenägu, kui mees Makedooniast andis talle juhised. Jüngrid kuulsid Galilea kaldal Jeesust rääkimas selge häälega. Uue Testamendi Kristlased saavad Pühalt Vaimult väga selged juhised, mis teevad neid võimeliseks tabama õiget jumalikku hetke kogemaks läbimurdeid.

2.  Varustuse Kokku Kuivamine

 

Kui Jumal soovib meid hakata juhtima uues suunas, siis võib juhtuda see, et Ta lubab meil kogeda varustuse kokku kuivamist. Eelija oli väga võimsalt Jumala poolt kasutatud, kui ta kuulutas prohvetlikult Jumala eesmärke Iisraeli rahvale (1. Ku. 17: 1, 1 Ku. 18: 2)

Näljahäda ajal Jumal hoolitses Eelija eest väga hästi. Prohvet sai Jumala käest konkreetsed juhised, kuidas Jumal teda säästis ja hoolitses tema eest. ( 1 Ku. 17: 2-6)

Kalliks pidama, mis tähendab „lepingu paika“ oli koht, kus Isand demonstreeris Oma ustavust, kui Ta hoolitses Eelija eest. Aga ometi tuli Eelija elus päev, mil oja kuivas ära ning linnud enam ei lennanud tema kandis (Vaata 1 Ku. 17: 7) Eelijal tuli hakata sõltuma sellisest varustusest, mis osutasid sellele, et Jumalal puudus igasugune süütunne, mis puudutas seda, et Ta lõikas ära igasugused muud varustuse kanalid.

Kas Sinu Oja On Ära Kuivanud?

Kas Sa oled kogenud oma elus midagi sarnast? Et Su varustuse kanalid on äkitselt kokku kuivanud? Sa võitled selle eest, et elementaarsed vajadused saaksid täidetud ning Sa ei tea, kuidas edasi toime tulla. Sellisel ajal võid usaldada Jumalat, et Ta hakkab Sinuga rääkima viisil, nagu Ta rääkis Eelijaga.

1 Ku. 17: 8-9

Ja temale tuli Jehoova sõna, kes ütles: „Võta kätte ja mine Sareptasse, mis kuulub Siidonile, ja ela seal. Vaata, Ma olen käskinud üht lesknaist seal Sind toita!“

See ei ole lihtsalt kulunud väljend, et Sa näed, et koht, kuhu Jumal Sind juhib, on koht, kus Ta ka Sind toidab. Seal, kuhu Jumal on Sind juhtinud, seal Ta ka Sind varustab!

3.Suhete laialiminek

Kolmas viis, kuidas Jumal paneb meid liikuma uues suunas, on läbi suhete laialimineku või lõpetamise (Jätke meelde: see ei puuduta lepingulisi abielusuheteid). Me näeme seda mustrit väga selgelt Taaveti elus. 1 Saamueli 29.peatükis on näha, et üks, kes oli Taavetiga väga heades suhetes, pöördus temast ära.

Ettenägematud suhete jahenemised võivad põhjustada suurt valu. Hüljatustunne ja vastamata küsimused on loomulikud sellises olukorras. Üks väga oluline tõde, millest sellistel hetkedel kinni hoida, peitub selles, et Jumal saadab aeg-ajalt meie ellu inimesi, kes on meie juures vaid teatud ajaperioodi või isegi vaid mõne momendi. Mõned kohtumised on ajutised.

Jumala poolt lubatud ajutised ühendused, mis polegi püsivad, kannavad endas Jumala plaani teatud ajaperioodi eesmärke. On oluline, et me suudame teha vahet, millised ühendused on vaid teatud aja varustuse kontekstis ning millised suhted on püsivama loomuga, mis kannavad endas Isa poolt ettemääratud pikaajalisemat suhete eesmärki.

Siin on võimas tõde, mida meil tuleb tunnustada ja vastu võtta, kui võtme ühendused, mida me oleme tohutult kõrgelt hinnanud, äkitselt lähevad laiali ilma mingi tõelise põhjuseta. Jumal pöörab inimsüdameid suunas, mis Temale on meelepärane (Õp. 21: 1). See fakt peaks tegema Sinu jaoks natuke lihtsamaks selle, et lasta lahti, et Sa saaksid liikuda edasi oma uue ülesande juurde. Nii et ära võta teatud asju isiklikult ja ära muutu kibedaks, kui inimesed Sind „välja praagivad“.

Usaldades Jumala Headuse Juhtimist

Võib-olla Sa ei mõista praegu, mis Su elus käesoleval hetkel toimub. Kas tundub, nagu Jumal oleks ära rikkunud Sinu plaanid? Kas varustus on kokku kuivanud? Kas suhted on lõppenud?

Vahetevahel on Isa, Jumala, teed meie jaoks arusaamatud. Pühakiri kinnitab seda reaalsust. Nagu taevad on kõrgemal maast, nii on Minu teed kõrgemad Teie teedest, ning Minu mõtted kõrgemad Teie mõtetest. (Jesaja 55: 9). Põhjus peitub selles, et JUMAL omab täielikku ja igavest teadmist ja täiuslikku tarkust. Ta on igavene, Ülivõimas ja kõikjal viibiv. Ta näeb lõppu kohe alguses ning Ta teab täpselt, mis on kõigi asjade lõpptulemus.

Ükskõik, kuidas see tundub väliselt, Jumal on alati end tihedalt sidunud meie elu asjadega. Ja vahetevahel Ta sekkub meie plaanidesse viisil, et me kogeme väga selget ärevust, sest me tunnetame, et me oleme kaotanud kontrolli asjade üle. Hoolimata sellest, kui ebamugavaks võivad asjaolud meie jaoks minna, meil tuleb usaldada seda, et Tema juhib meid läbi elu parimat teerada mööda.

Laul 32: 8
Sa ütled: „Ma teen Sind targaks ja õpetan Sulle teed, mida Sul tuleb käia, Ma annan Sulle nõu oma silmaga Sind juhtides!“


Tõlkinud ja kujundanud Jana Naudi 18.09.2016

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar