kolmapäev, 26. oktoober 2016

James W. Goll „Miks Prohvetlik And On Nii Oluline?



Jumaliku Ilmutuse Inimlik Väljendus

See teadmine võib Sind üllatada, aga inimesed, kellele on antud prohvetlik and, ei tegele ilmtingimata tuleviku sündmuste ennustamisega. Tegelikult enamus kordadest nad ei tee seda üldse. Ja enamus meist, kes me prohveteerime, ei kanna ka Ristija Johannese stiilis karvaseid riideid! Hoolimata sellest väga levinud prohvetite kirjeldusest kui inimestest, kes üksinduses elavad kui kõrbeasukad, on tegelikult tänapäeva prohvetid   täieõiguslikud, selgelt eristuvad ning unikaalsed Kristuse Ihu liikmed, kellele on antud võime esitleda väga otsekoheselt „jumaliku ilmutuse inimlik väljendus“.

Globaalses prohvetlikus liikumises on toimunud väga palju arengut ning olulisi muutusi. Viimaste aastate jooksul on ehitatud väga palju sildu väga erinevate ja mitmekülgsete prohvetlike kogukondade vahel. Kas see on siis „Nägija“ nägemusi nägev võidmine versus „Nabi“ sõnumite saamine spontaanses voolamises; kas see on väga tuline „Inspiratsiooni Täis Prohvetlik Jutlustamine“ versus õrn, tarkust täis „Tõlgendustest Õpetav Prohvet“ ; või on prohvetlik sõnum vabastatud läbi ülistuse, kunsti, kirjatööde, raamatute kirjutamise, läbi meedia, evangelismi või palvete, me peaksime tähistama ning tunnustama mitmekülgsust versus ühetaolisust.  

Lati Kõrgele Tõstmine

Ma tahan näha seda, et me tõstame prohvetlikes kogukondades lati piisavalt kõrgele (nii nagu kõigi viielaadse teenistuse andide ja juhtide puhul). Ärgem tehkem kompromissi ausameelsuse standardis, meil on vaja olla ehtsad ja autentsed armu inimesed.

Ja olgem ausad. Me kõik eksime. Prohvetlikud inimesed võivad muutuda oma territooriumi kaitsvateks, ebakindlateks, ohustatuna tundvateks ning isegi kadedateks. Vahel me kaotame õige tee jalgade alt ning hakkame andi tähtsamaks pidama kui intiimsust Jumalaga. Ja vastukaaluks võivad juhid hakata ühte inimest eelistama teisele vastavalt sellele, kes tõmbas parasjagu pikema kõrre. Me võime kaotada tasakaalu ning unustada selle, et „esmatähtsad asjad tuleb hoida esmatähtsatena“. Pea seda meeles, et prohvetlik vaim on Jeesuse Kristuse tunnistuse vaim.

Ma hoian enda jaoks (ja ka nende jaoks, kes on minu mõjuvõimu sfääris) tähtsat ja kõrget standartit:

1. Et esiteks ja üle kõige muu me leiame oma identiteedi Jeesuses Kristuses

2. Et Jumala kirja pandud Sõnal on lõplik autoriteet

3. Et me arendame endas pidevalt vajalikku karakterit, et kanda oma andi

4. Et me elame ja käime austuse kultuuris

Jah, ausameelsus on ülioluline. Vaimu Viljad on sama olulised nagu Vaimu annid. Ma tahan näha prohveteid, kes ehitavad Kristuse Ihu üles, sealhulgas ka kohalikke kogudusi. Ma tahan näha prohveteid,  kes elavad nii, et nad on nõus aru andma oma tegudest ning kes oskavad hoida osadust teiste kristlastega. Need on väga kõrged eesmärgid, ma tean. Aga samas on need täiesti elementaarsed ja aluselised standartid, mida peaks iga tõeline Jeesuse jünger oma elus seadma sihtideks, mille poole liikuda- hoolimata sellest, milline and või funktsioon on neil elus ja teenistuses.

Aus Hindamine

Hiljaaegu olen ma hakanud taaskord juurdlema selle üle, mis on prohvetliku teenimistöö tõeline eesmärk. Pane tähele, et see võib nii ruttu muutuda tülpinuks illusioonide purunemiseks. Ma olen üle 40.aasta olnud täisajaga selle kutsega teenistuses ning ma olen osa saanud väga paljudest liikumistest ning rõhuasetustest Kristuse Ihus. Ma olen näinud väga paljude Usklike muutumist pealtvaatajateks ning nad pole enam aktiivsed osavõtjad. Hoides seda meeles, vaadakem prohvetliku mõningatele eesmärkidele.

Prohvetliku Anni Eesmärgid

Jumal on meie Hea Isa, kes tahab meid julgustada, kinnitada ning meile nõuandeid jagada.  Iga uue põlvkonna jaoks on Ta valinud Oma prohvetid, kes annavad edasi värsked sõnumid selleks, et Tema eesmärgid saaksid teostuda. Paulus kirjutab kolmest tähtsamast prohveteerimise eesmärgist:  "See, kes prohveteerib, räägib inimeste kosutuseks (julgustuseks), veenmiseks (kinnituseks) ja lohutuseks " (1 Korintlastele 14:3).

Kosutamine/julgustamine räägib inimeste ülesehitamisest usus ja  nende võimeliseks tegemisest, et nad oleksid edukamad ning efektiivsemad oma eludes ja teenimistöös. Kinnitamine/ veenmine puudutab hoiatamist ja inimeste motiveerimist, et nad teeksid häid tegusid ning see on põhimõtteliselt sama mis julgustamine. Lohutamine tähendab toetuse ja tröösti andmist, või mingit laadi stressi või kriisi leevendamist.

Me kõik vajame julgustust. „Barnabas“ oli hüüdnimi Joosepi nimelisele mehele, kes oli Küprose saarelt pärit Leviit. (vaata Ap. 4:36.) Barnabas tähendab „julgustuse poeg“. Meil pole kunagi liiga palju julgustust ning „üles ehitamist“.  See on ka üks põhjusi, miks ma nii kõrgelt hindan prohvetlikku andi.

Püha Vaim kasutab prohvetlikku andi ka selleks, et tuua inimesed patu tunnetusele ning veenda neid selles, et Jumalal on nende suhtes väga head kavatsused. Mõned inimesed õpetavad täna ekslikult, et patu tunnetusele toomisega tegeleb Püha Vaim ainult mitteusklike puhul. Aga mina usun, et see käib kõigi meie kohta, sest me kõik vajame selles lisa abi, et me võiksime kasvada pühaduses.

Täpselt samal moel, nagu Jumala valgus läbistab uskmatute ja üleastujate südameid, läbistab Jumala valgus ka meie südameid ja sisemust, kiht kihi haaval.  See on Püha Vaimu töö, et Ta "Veenab maailma nende patu suhtes, õigsuse ja kohtu osas" (John 16:8). Üks viis, kuidas Püha Vaim seda teeb, on läbi prohvetitele antud „rhema“ sõnade. Püha Vaim räägib läbi Sinu ja minu. Tõeline prohvetlik teenimistöö edendab jumalakartust ning see väljendub otseselt suuremas puhtuses Usklike eludes.  

 

Prohveteering on ilmutuslik and sama palju kui vokaalne and ning Jumal kasutab seda, et meid instrueerida ja õpetada: "Te võite kõik prohveteerida, et igaüks saaks vajaliku julgustuse ja juhtnöörid" (1 Korintlastele 14:31 NIV). See on tõenäoliselt ka minu üks suurimaid tugevusi. Sest mina olen prohvetlik nõustaja ja eestpalvetaja. Ükski prohvet ega õpetaja ei suuda õpetada kõike- Selleks on vaja tervet „kobarat“ võidmist, et kogu töö saaks tehtud. Kui me töötame koos, siis meist saab suurepärane meeskond ning Jumala rahvas muutub seeläbi palju tugevamaks.  

Prohvetlikus Annis Küpsemine

Selleks, et saaks hakata rääkima prohvetlikus annis küpsemisest, tuleb meil kõigepealt ära tunda, et on olemas neli prohvetliku ilmutuse kategooriat: prohveteerimise vaim, prohveteerimise and, prohvetlik teenimistöö ja prohveti amet. Tähtis on mõista, kuidas need neli erinevad üksteisest ning mis koht on igal ühel neist Kristuse Ihus.  

Prohveteerimise Vaim

Esiteks, prohveteerimise vaim viitab nendele sündmustele, kus Jumala Vaim haarab kinni teatud grupist inimestest. Jumal ilmutab oma ligiolu kogunenud inimeste keskel sellisel viisil, et igaüks saab kuulda Jumala käest ning prohveteerida, hoolimata sellest, kas neil muul ajal on prohveteerimise and või mitte (vaata 1 Saamueli 19:20-21 on üks näide). See on täiesti imepärane, kui selline asi aset leiab.

Prohveteerimise/prohvetlik And

Teiseks, prohveteerimise and on vaimne and, mida Jumal annab Oma inimestele heldekäeliselt, et neid üles ehitada ning aidata neil võtta kindlaid ususamme (vaata 1 Korintlastele 12:10; 14:6, 24, 31). See and on Pühalt Vaimult, et julgustada, kinnitada ning trööstida, aga see sisaldab ka korrigeeringuid ja juhtnööre.

Prohvetlik Teenistus

Kolmandaks, inimestel, kes järjepidevalt liiguvad prohvetlikus annis, kujuneb välja prohvetlik teenistus, mis arendab püsiva „alalise“ annis toimimise. See pole enam juhuslik ega olukordadest sõltuv. Järjepidevus ja terviklikkus on siin märksõnadeks ning selleks on vaja aega, et selline teenimistöö välja areneks.

Prohveti Amet

Üle prohvetliku teenimistöö on prohveti /prohvetessi amet. Need, kes on prohveti ametis, on varustajad/relvastajad; nad on võimelised juhendama teisi selles, kuidas prohvetlik and toimib. Paljud inimesed, kes prohveteerivad, ei ole ilmtingimata varustajad, sest nad ainult prohveteerivad (ja mõned neist on selles suurepärased). Prohveti ametis olevad juhid on nagu vaimsed isad ja emad ehk varustajad, kelle rõhuasetus (peale selle, et edasi anda Jumala antud sõnu) on see, et toimuks rohkenemine, mitmekordistumine ja paljunemine.

Nad õpetavad ja modelleerivad prohvetlikku elustiili, mitte ainult prohvetlikku andi. Nad on võitnud usaldusväärsuse, tõsiseltvõetavuse ning autoriteedi, et anda juhtnööre ja korrigeeringuid selleks, et esile tuleks areng, et julgustada, kinnitada, trööstida ja anda juhtnööre. Nad pole ise ennast ametisse määranud, neid on ära tundnud teised juhid ning nad on kinnitatud vastavasse autoriteedi sfääri.

Teiste sõnadega, seal on erinevus ilmutuse ja autoriteedi vahel. Kokkuvõtteks: Jumal kasutab kõiki neid erinevaid ja mitmekülgseid prohvetlikke kategooriaid selleks, et rääkida Oma rahvale igas elu olukorras. Jumal kasutab mitte ainult prohveti ametit, vaid ka prohvetlikku vaimu, prohveteerimise andi ja prohvetlikku teenimistööd.

Vabastades ja Jagades Jeesuse Tunnistust

Lõppkokkuvõttes: kogu prohvetlik on seotud Jeesuse tunnistuse vabastamisega. Siin on Johannese nägemus Ilmutuse raamatus:

"Ja ma heitsin maha tema jalge ette, et teda kummardada, aga tema ütles mulle: „Vaata, ära tee seda! Ma olen sinu ja nende su vendade kaassulane, kelledel on Jeesuse tunnistus. Kummarda Jumalat, sest Jeesuse tunnistus on prohveti kuulutamise vaim!“ (Ilmutuse 19:10)

Jeesus tahab tunnistada ning Ta kasutab selleks mehi ja naisi, et  seda teha. Need, kes teenivad Tema häälena, ei tõmba tähelepanu enestele, vaid pigem osutavad nad tähelepanu sõnumile ja Sõnumi Andjale. Jah, Jeesuse tunnistus vabastatakse Prohvetliku Vaimu läbi. Ükski Püha Vaimu andidest pole lakanud toimimast. Ja Püha Vaimu annid pole väheste väljavalitud „eliiti kuuluvate“ tarvis. Need  on tänasel päeval iga Uskliku jaoks!

Tänu Jumalale, et kaasajal osatakse tunnustada ja tähistada seda suurt mitmekülgsust ja paljusust ning sellesse on ühendatud erinevad põlvkonnad. Sellepärast ka mina, peale 40.aastat teenimistööd, hindan nii kõrgelt prohvetlikke ande. Ja parim on alles tulemas!

Palve:

„Ma tänan, et Sina; Isand, oled tänasel päeval välja valamas Oma Kallist Püha Vaimu! Ma olen nii tänulik, et ma saan elada sellel ajaperioodil Koguduse ajaloos. Anna mulle rohkem võimalusi vabastada Jeesuse lõhna igal pool, kuhu ma lähen ning et ma saaksin julgustada ja trööstida teisi inimesi läbi prohvetliku anni. Tule, Püha Vaim, suurema väega minu elu üle ning minu perekonna liikmete elude üle. Sinu Armastuses varustad Sa meid Oma ilmutuslike andidega Oma Kuningriigi heaks. Jeesuse Kristuse nimel. Aamen.“
 
Tõlkinud Jana Naudi 26.10.2016

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar