kolmapäev, 7. juuni 2017

Kris Vallotton “Keelepeksu ja kuulujuttude hävitavad tagajärjed ning 4 viisi, kuidas sellest vabaneda“


 

Olgem ausad- me kõik oleme mingil hetkel oma elus keelt peksnud ja teisi inimesi taga rääkinud. Võib-olla me oleme seda enesele koheselt teadvustanud ning selle katkestanud või siis me oleme jätkanud ning andnud sellele nimeks “lihtsalt valjult mõtlemine” . Täiesti okei on rääkida konfliktist usaldusväärse inimesega, kes aitab meil leida lahendust.  Aga kindlasti pole okei see, kui me ühineme aruteluga lihtsalt sellepärast, et see teema arendus annab meile enesetunde, et meie solvumine on leidnud õigustava kinnituse.  

Keelepeks ja tagarääkimine on kiire viis jääda ilma oma sõpradest. Keelepeks ja kuulujutud põhjustavad lahkmeelt ja killustatust. Õpetussõnad 16: 28 kirjeldab väga selgelt keelepeksu tagajärgi: “Väärastunud isik õhutab üles konflikti ja keelepeks eraldab lähedased sõbrad.” Keelepeks mitte ainult ei eralda lähedasi sõpru, vaid see hävitab ka terveid meeskondi. Ma olen näinud, kuidas keelepeks ja kuulujutud ehitavad üles seinu inimeste vahel- seinad, mis on üles ehitatud oletuste vundamendile ning kivideks seinas on kibedus, solvumised ja usaldamatus. Iga tagarääkimise sosin ja valusad sõnad loovad uue kivide rea ning kujuneb lahkmeele, killustatuse ja usaldamatuse sein. See kõik pole Jumala südame väljendus Oma rahva jaoks! Ja kui ma olen aus, siis ma arvan, et enamus inimesi ei tee seda teadlikult, et luua lahkmeelt ja killustatust. Ja mõnikord hiilib keelepeks sisse aeglaselt ning tulemuseks on täielikult ülesehitunud hävingu koht. Lahenduse põhiprintsiibiks, nagu paljude teiste probleemide puhul, on see: kui Sa pole osa probleemist ja Sa pole osa lahendusest, siis ära topi oma nina sellesse!

Ma annan Sulle mõned viisid, kuidas vältida keelepeksjaks ja kuulujuttude levitajaks saamist:

1.   Kannatajad/ hädaldajad armastavad seltskonda- nii et ära saa hädaldamise  sõbraks! Kibedus, kadedus ning solvumised on nagu magneetiline jõud, mis tõmbab ligi samaliigilist jõudu- sarnased suhtumised ja hoiakud tõmbuvad üksteise ligi. Kui inimesed on solvunud kellegi peale, siis müstilisel kombel leidub keegi veel, kes on selle sama inimese peale solvunud ning need solvunud leiavad üksteist. Ära saa osaks sellisest grupist, kes mõtleb ja tegutseb sellisel viisil. Pea meeles, et Jumala hääl peab olema konflikti ajal see kõige valjem hääl, mis uputab ära nii solvumise kui keelepeksu.

2.   Solvumine on nagu viirushaigus, mis levib läbi õhu, et Sind nakatada. Solvumist väljendab kõne, kehahoiak ja suhtumised. Väga suurepärane viis nakatumise vältimiseks on igapäevaselt kontrollida üle omaenese suhtumised ja hoiakud ning vaadata, kas need vajavad korrigeerimist. Püha Vaim toob Sulle teadlikkuse ning Ta korrigeerib Sind Oma headusega. Väga tihti olen ma märganud, kuidas Jumal hävitab minu südames igasuguse solvumise läbi selle, kui Ta näitab mulle, kui väga Ta armastab seda inimest, kellega minul on konflikt. Jumal on kõige heldem ja õrnem isiksus, keda ma tunnen ning Tema headus juhib mind välja solvumisest ning otse armastuse sisse.
 

3.   Ära hakka kuulamagi, kui Sa pole osa lahendusest. Kui kellelgi on midagi kellegi teise inimese vastu ning inimene hakkab sellest Sulle rääkima, siis ainus reageering sellele saab olla, et Sa saadad inimese selle inimese juurde, kellega tal probleem on. Kui Sa ei ütle midagi, siis Sinu vaikust võib tõlgendada, et Sa justkui nõustud selle solvunud inimesega.

4.      Jõua probleemi juurteni. Mis tegelikult toimub selle inimesega, kes Sinu läheduses hakkab keelt peksma ja kuulujutte levitama? Võib-olla on see inimene väga ebakindel ning lahmib ja laimab teist inimest selleks, et tunda ennast tugevana? Ehk see inimene ei mõista, kui tugev ja mõjuvõimas ta tegelikult on ning kuidas tema teod mõjutavad teisi inimesi tema ümber. Sümptomite ravimine ei tegele kunagi probleemi juurtega. Küsi täpsustavaid küsimusi senikaua, kuni Sa jõuad tegelike põhjusteni ning asja tuumani.  

 

Ma armastan seda, mida Joyce Meyer ütles: “Andestamatus on nagu surmava mürgijoogi joomine, seejuures lootes, et teine inimene sureb.” Andestus on ainus 100% toimiv ravim kibedusele ja solvumisele. Kui Sa oled kogukonna keskel, kus keelepeks ja kuulujutud levivad täiesti kontrollimatult ja pidurdamatult, siis hakka selles osalejaid aitama sellega, et Sa aitad neil mõista ja teadvustada seda, et nende käitumine mõjutab teisi inimesi ning alati seisa andestuse eest, alati kaitse andestust ning juhi inimesi andestama. Kuigi me ei tea enamasti inimeste motiive, teame me seda, kuidas nende hoiakud ning käitumine mõjutavad meie keskel eksisteerivat kultuuri. Meil on vaja seda õppida, kuidas anda teistele inimestele täiesti ausameelset tagasisidet. Meil on vaja õppida seda väljendama, kuidas teiste inimeste tegevus paneb meid tundma. Kui meie oleme siiralt ja ausalt seda väljendanud, on see juba teise inimese vastutus, kuidas ta toimib saadud informatsiooniga. Võib-olla nad vajavad abi, et tegeleda juurtega, mis tegelikult on peidus keelepeksu ja tagarääkimise taga ning väga võimalik, et nad peavad tegelikult hoopis õppima seda, kuidas heal viisil otseselt konfronteerida teise inimesega. Ma tahan Sind täna julgustada, et Sa oleksid väga julge ja vapper, isegi siis, kui Sul tuleb minna vastuollu terve grupi inimestega, et olla tõe ja austuse pooldaja! Võtkem südamesse  Efestlastele 4: 29 sõnad, mis ütlevad: “Ükski nurjatu ja ebaterve sõna ärgu väljugu Teie suust, vaid ainult seesugune, mis aitab teisi üles ehitada vastavalt nende vajadustele, et see võiks kasu tuua neile, kes kuulavad.”

 
Tõlkinud ja kujundanud Jana Naudi 07.06.2017
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar