teisipäev, 19. detsember 2017

Doug Addison „4 Strateegiat, Kuidas Armastada Raskeid Inimesi- Sealhulgas Oma Perekonda.“

 

Tihtilugu on kergem armastada neid inimesi, kes on väljaspool Sinu perekonda, kui neid, kes on Sinu sugulased. Kui paljudel kordadel oled Sa leidnud end väga tuliste vaidluste keskelt laua ümber, kui Teil on mõni pere tähtpäev või püha?Või Sa oled tundnud, et Sul tuleb mõnda sugulast vältida, sest Sa tead, milliseks inetuks aruteluks Teie jutuajamine võib kujuneda.

Tänu Jumalale, kes ilmutab meile uusi viise, kuidas nendel suurte muutuste ajaperioodidel toimida ja tegutseda palju efektiivsemalt.

Neid nelja strateegiat saab kasutada igal aastaajal, aga eriti just pühade perioodil, kui me veedame palju rohkem aega koos oma perekonnaga, sugulastega ning sõpradega, keda armastada võib olla paras väljakutse.

1. Murra välja religioossusest ning lase lahti „kristlaskeelest“ (usklike keelest).

Religioosus selles kontekstis tähendab seda, et Sa käitud nii religioosselt (nii usklikuna), et Sa ei suuda üldse ehtsal ja siiral viisil leida kontakti teiste inimestega- ning nemad ei leia Sinuga samuti kontakti lihtsaks vestluseks.

Kristlased kasutavad väga tihti oma „siseringi keelt“- ma nimetan seda „kristlaskeeleks“ (usklike keeleks). Aga see keel on võõras väljaspool olevatele inimestele ning nad on võimetud meid mõistma ja meiega suhestuma. Et olla suhtlemisel edukas, on väga oluline õppida nende inimeste keelt, kelleni Sa tahad jõuda.

Siin on kaks näpunäidet, kuidas saada üle oma „kristlaskeelest“:

Kuula väga tähelepanelikult, kuidas inimesed väljaspool Sinu kristlaste siseringi räägivad. Sa hakkad siis avastama, millised metafoorid, kujundlikud ütlemised on nende jaoks tähenduslikud ning Sa avastad väga erinevaid viise, kuidas inimesed mõtlevad erinevate asjade kohta.

Hakka lugema uuemaid ja modernsemaid Piibli tõlkeid, nagu näiteks The Passion Translation, The Message või New Living Translation. Vaata järgi, kuidas on sõnastatud neid kirjakohti, mis Sina oled endale pähe jätnud vanas traditsioonilises Piibli keeles ning pane tähele, et neid samu asju on võimalik väljendada täiesti uutel ja mitmekülgsematel viisidel. Ja sel  viisil Sa avastad täiesti värskeid, inspireerivad ja loomingulisi viise, kuidas inimestega suhelda ja vestelda. Kui vaja, tee endale nimekiri fraasidest ja ideedest, mille kohta Sa avastad, et need on inimeste jaoks arusaadavad ning väga ligitõmbavad.

2. Anna inimestele aega kogeda Jumalat.

Austa inimeste küpsemise protsessi. Mõnikord juhtub nii, et kui me palume inimestel liiga kiiresti muutuda, teeb see lõpuks palju rohkem halba kui head. Pea alati meeles, et üks istutab, teine kastab ning Jumal on see, kes annab kasvamist. (1 Korintlastele 3:6).

3. Eralda religioon (usklikuks olemine) poliitikast.

Me peame seda alati meeles pidama, et Jumala süda on inimeste järgi, mitte poliitiliste parteide järgi. Ma olen poliitiliselt aktiivne, ma käin regulaarselt valimas, ma kirjutan nendele inimestele, keda ma olen valinud- ka presidendile- ning ma palvetan järjepidevalt meie poliitiliste liidrite eest.

See on hea, kui ollakse poliitiliselt aktiivne, aga viimasel ajal on kujunenud tendents, et inimesed on hakanud nimetama oma inimeste vihkamist maskeeringu taha „ma vihkan seda, mida nad esindavad“. Ja selline suhtumine on üdini vale.

Me peaksime esmalt nägema inimesi kui inimesi, alles siis järgneb sellele poliitiline vaade või suhtumine erinevatesse asjadesse.

4. Armasta inimesi tingimusteta, nagu tegi seda Jeesus.

Jäta endale meelde, et selleks, et armastada inimesi, ei pea Sa olema nendega ühel arvamusel. See puudutab ka Sinu perekonda. Ja inimesed ei pea Sinuga kõiges nõustuma selleks, et Sina neid armastaksid ja oleksid valmis neid õnnistama!

Hoia meeles, et kõik need inimesed ei eksi ilmtingimata, kes Sinuga ei nõustu. Teadmine, et ka Sina võid eksida mõningates asjades, hoiab Sind ilusalt alandlikuna.

Suursugune viis armastada inimesi tingimusteta on jääda inimeste suhtes heatahtlikuks ka siis, kui Te olete silmitsi lahkarvamustega ja erimeelsustega.  
 
Tõlkinud ja kujundanud Jana Naudi 19.12.2017
 

1 kommentaar:

  1. Usk ja poliitika ei ole lahus sest poliitika on 1 kanaleid mille kaudu madu tegutseb ja kristlased peavad talle vastu seisma sõltumata mis kujul ja kust kanalist vaenlane tuleb. Kui kristlased ei tegele poliitikaga siis tegeleb poliitika kristlastega. Sest see kas kuskil riigis mingit usku lubatakse või taga kiusatakse, kas erinevad patud on mingis riigis keelatud või lubatud on selle riigi poliitika. Aga neist asjust sõltub kuidas selles riigis kristlaste käsi käib ja milline on selle riigi saatus. Kristlased ei pea tegema poliitikat maailma mõistete järgi. S.o. tühja au ja raha pärast. Aga kristlased peavad palvega kõrvaldama mao pojad juhtivatelt kohtadelt. Metsalise märki tahetakse seadustada näiteks Vene-maal (bio-passi nime all) kus inimestele sellise passi saamisel pannakse laseriga vööt-kood otsa-ette. Selline valitsuse otsus on aga poliitika ja kui kristlased sellega ei tegele siis nad teevad pattu. Palugem et meile koguduse päevil sellist jälkust ei tuleks ja et kõik need kes Toompeal tahavad sellist asja sisse viia saaksin täielikult halvatud ja valitsusest kõrvaldatud.

    VastaKustuta