neljapäev, 11. mai 2017

Danny Silk “Kuidas Tegeleda Reetmise Tagajärgedega”



3 Sammu Usalduse ja Ühenduse Taastamise Suunas

Hirm ja armastus on vaenlased. Mitte kusagil mujal pole see selgemalt näha, kuidas reetmine lõhub ära ühenduse inimeste vahel, kui olukorras,  kui kaks haiget saanud inimest üritavad otsustada, kas püüda veel taastada usaldust oma suhtes või siis enam mitte.

Klassikaline hirmul põhinev reaktsioon, mida enamus meist kasutab, kui meil on väga valus, on see, et me tahame karistada seda inimest, kes on meile haiget teinud. See annab meile võltsi võimutunde, et me suudame panna teise inimese tundma sama sügavat valu, mida meie tunneme. Aga selline reaktsioon ainult kasvatab hirmu, valu ning ühenduse lõhutust. Selline asjadele reageerimine tuleb eemaldada meie valikute nimekirjast, kui me tõesti tahame taastada oma ühendust ja suhet.

Kui me oleme siis eemaldanud karistamise oma valikute nimekirjast, siis jääb ikkagi küsimus, kuidas tuleks edasi liikuda ja mida teha? Esmalt tuleb meil kindlaks teha see, et suhte mõlemal osapoolel  on sama eesmärk, et taastada suhe ning nad mõlemad on valmis tegema väga väljakutsete rohket taastamise tööd, et uuesti  üles ehitada ühendus ning taastada usaldus. Kui reetmisega/solvamisega tegelenud osapool pole valmis meelt parandama ning haavatud/reedetud/solvatud osapool ei ole valmis andestama, siis nad pole võimelised koos edasi liikuma üksteise suunas.

Kui mõlemal inimesel on sama eesmärk, siis on mõlemal neist vaja teha mõned väga tähtsad ja kindlameelsed otsused, et alustada taastusprotsessi.Sellist laadi protsess ei ole kerge ja ma mitte kunagi ei väida seda, et need on kiired kolm sammu ja asi tehtud. Aga ometi tean ma seda, et iga abielu, sõprus või partnerlus, mis on saanud edukalt taastatud peale väga suurt reetmist, on tulnud selle tagajärjel, et inimesed on otsustanud  teha rasket tööd, et säilitada oma armastus, kui nad on olnud silmitsi hirmuga, astudes neid järgmist kolme sammu.

 
1. “Ma valin sind.”
Kõige võimsam otsus, mida keegi saab üldse teha reetmise puhul, on jääda truuks lepingule, mis on koos tehtud. Eriti siis, kui tegemist on truudusetusega, kui ühel osapoolel on täielikult seaduslik alus lahutuseks, ja otsus jääda lepingusse nõuab ja demonstreerib tohutut armastuse ja andestuse väge. Öelda: “Ma valin Sind.”ei ole üksnes esimene samm ühenduse taastamise teel, vaid see on väga tähtis otsus, mida kahel inimesel on vaja jätkuvalt teha igal päeval taastusprotsessi vältel.   

2. “MA NÄITAN SULLE OMA MURTUD SÜDANT.”

 Emotsioon, mida me näitame siis, kui me oleme haiget saanud, on tavaliselt viha. Isegi siis, kui viha on väga ehtne ja tugev emotsioon, mis on valuga tihedalt seotud, varjab see tavaliselt teist emotsiooni, mida on vaja näidata ja väljendada. See on kurbus. Meie enamiku jaoks on see intuitsiooniga vastuolus, et sel hetkel, kui meie süda on valu täis, me näitaksime teistele oma haavatavust, aga ühenduse taastamise protsessi jaoks on see hädavajalik põhikomponent. Mõte sellest, et me näitaksime oma murtud südant inimesele, kes selle murdis, tundub algul vaid võimalusena saada veel rohkem haiget, aga tegelikult avab see teise inimese jaoks  ukse tõelise meeleparanduse juurde, kui nad näevad, kuidas nende valikud ja otsused on mõjutanud inimest, keda nad armastavad.

3. “MA VÕTAN VASTUTUSE OMA SEGADUSE/korralageduse EEST.”

 Igal segadusel/korralagedusel on omanik (vastutaja)  ja see kaob üksnes siis, kui selle tekitaja hakkab lõpuks koristama. Pole arukas jääda suhtesse kellegiga, kes ei võta vastutust oma segaduse/korralageduse eest ega pole valmis seda ära koristama, eriti veel siis, kui see segadus kahjustab otseselt teie ühendust..

 Segaduse/korralageduse eemaldamine tähendab minna läbi korrigeerimise ja enesekontrolli protsessist, mitte läbi karistuste aheliku. Karistusmeelsus igatseb valule maksta tagasi valuga, kui korrigeerimise meelsus igatseb tegeleda probleemidega nii, et suhe saaks taastatud. Karistusmeelsusega silmitsi olev inimene ei saa jõudu, et võtta vastutust oma segaduse eest ning hakata asju korda seadma, aga korrigeerimise meelsus annab inimesele jõudu hakata asju korrastama ning see võimaldab neil võtta probleemi eest kogu vastutuse.

Inimene, kes on meeleparanduse meelsusega, on valmis korrigeerimise protsessiks, kus nad vabatahtlikult lähevad raskemate valikute teed, et võtta vastutus oma tegude tagajärgede eest, et teha vajalikud muutused, et kindlustada see, et toimunud korralagedus/segadus ei juhtuks uuesti. Sellisest protsessist läbiminek võib olla väga valus- isegi valusam kui karistustele allumine- sest see nõuab inimeselt , et ta on valmis kogema jumalikku kurbust, tegelema enda sees olevate murtud/lõhutud kohtadega elus, mis juhtisid teda suhte reetmiseni ning siis on vaja valmis olla mõtlemise ja käitumise muutmiseks. Aga üksnes selline valmidus demonstreerib siirast pühendumist, et usaldus ja ühendus saaksid tõeliselt taastatud.

Minu jaoks on ühed kõige suuremad kangelastest mehed ja naised on  need, kes on valinud meeleparanduse ja korrigeerimise teekonna ning kes on ära koristanud oma segadused. Nad on otsinud tervenemist kohtades, kus nad on põhjustanud palju valu ning selle protsessi käigus said neist austuse, alandlikkuse, julguse ja armastuse inimesed.

Täna ma julgustan Sind tegema võimsamaid otsuseid, mida üks inimene saab üldse teha: liikuda armastuses olles hirmuga silmitsi.
 
Tõlkinud ja kujundanud Jana Naudi 11.05.2017
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar